Rovana Plumb sustine ca proiectul "Rosia Montana" ar putea deveni "cel mai sigur din Europa"

Sambata, 07 Septembrie 2013, ora 16:55
2535 citiri
Rovana Plumb sustine ca proiectul "Rosia Montana" ar putea deveni "cel mai sigur din Europa"
Sursa foto: Rosia-montana-cultural-foundation.com

Ministerul Mediului se va pronunta in cazul exploatarii de la Rosia Montana in ceea ce priveste acordul de mediu in functie de decizia luata de Parlament, in urma dezbaterilor, a anuntat ministrul Rovana Plumb, sambata, la Oradea.

Potrivit ministrului, prin noile conditii impuse, acest proiect ar putea deveni "cel mai sigur din Europa", fiind raportat la tehnologiile si standardele aplicate in Italia, Spania, Finlanda si Suedia, astfel incat procedurile existente acolo sa fie aplicate si in Romania.

"Sunt convinsa ca in urma dezbaterilor din Parlament se va contura si punctul de vedere privind aceasta investitie. Am avut curajul de a aduce in dezbaterea Parlamentului acest proiect deosebit de important, ca si cel privind gazele de sist, care concura la independenta energetica a Romaniei", a precizat, intr-o conferinta de presa, Rovana Plumb.

Ea a mentionat ca ministerul a lucrat, de la inceputul anului, la acest nou proiect privind Rosia Montana, alaturi de echipa guvernamentala, deoarece proiectul prezentat in anii anteriori nu corespundea din punct de vedere al standardelor de mediu si al interesului national.

"Am gandit un nou proiect, am negociat astfel incat sa obtinem un acord care, din punctul meu de vedere, al ministrului Mediului, sa poata sa raspunda tuturor cerintelor prin standardele de mediu europene si nu numai, internationale. Practic, am preluat toate standardele europene de mediu si am respectat toate conditiile impuse prin legislatia europeana in domeniu", a dat asigurari ministrul.

In ceea ce priveste garantiile financiare, s-a prevazut dublarea cuantumului prevazut in contractul prezentat in anii anteriori. Astfel, a precizat ministrul, garantia de mediu a crescut de la 76 milioane de dolari la 146 de milioane de dolari. Garantia de mediu va acoperi inchiderea progresiva si reabilitarea minei la cele mai inalte standarde de mediu, inchiderea in conditii de siguranta a instalatiilor de deseuri miniere, monitorizarea post-inchidere.

Totodata, a spus Plumb, s-au luat masuri de siguranta sporita, inclusiv in caz de accident; s-au luat in calcul protejarea biodiversitatii si monitorizarea continua a calitatii aerului, solului si apei; s-a redus la o treime din limita admisa, de 10 ppm, privind utilizarea cianurilor, la 3 ppm concentratie in iazul de decantare; s-a adus cea mai noua tehnologie in domeniu.

"Noi, Ministerul Mediului, am facut o propunere prin Guvern transmisa catre Parlament si am impus toate standardele de mediu. Acordul de mediu privind Rosia Montana va fi dat in functie de decizia luata de Parlamentul Romaniei, in urma dezbaterilor publice", a conchis Rovana Plumb.

#Rovana Plumb Rosia Montana, #acord Mediu Rosia Montana, #minerit cianuri Rovana Plumb , #Ministerul mediului