Romania are o strategie pentru managementul deseurilor, dezvoltata dupa model britanic

Marti, 02 Iulie 2013, ora 13:04
3234 citiri
Romania are o strategie pentru managementul deseurilor, dezvoltata dupa model britanic
Fotoqmagazine.ro

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice a finalizat strategia nationala in ceea ce priveste gestionarea deseurilor, a declarat marti Rovana Plumb, ministrul de resort.

"Un punct important despre care desigur trebuie sa discutam foarte mult este cel legat de managementul integrat in ceea ce priveste gestiunea deseurilor, care este un punct nevralgic pentru Romania. Suntem gata cu strategia la nivel national in ceea ce priveste managementul integrat al deseurilor", a declarat Rovana Plumb la conferinta "Viitorul Mediului" organizata de gandul.

Ea a aratat ca ministerul monitorizeaza totodata modul in care se dezvolta, prin Programul Operational Sectorial (POS) Mediu, la nivel national infrastructura de management a deseurilor.

Plumb a precizat totodata ca, in atentia ministerului se afla si suspendarea importurilor si transferurilor de deseuri, insa procedura nu a fost finalizata inca.

"Romania nu mai trebuie sa devina lada de gunoi a nimanui", a spus ea.

"La nivelul Romaniei avem cam 5 milioane de tone pe an de gunoi menajer, de deseuri menajere, cantitate care trebuie redusa. In acest sens am initiat impreuna cu Ministerul Agriculturii, cu Daniel Constantin, si cu reprezentanti ai industriei alimentare si ai societatii civile un proiect -Gandeste, mananca, economiseste-", a precizat minsiterul Mediului.

Scopul proiectului este de "a gasi solutii viabile si adaptabile la particularitatile Romaniei pentru a reduce risipa de deseuri", a aratat Plumb.

Pana in 2020, cantitatea de deseuri trebuie injumatatita. Ministrul Mediului a precizat ca, la Consiliul de mediu care a avut loc saptamana trecuta, la Luxemburg, a discutat cu omologi din Suedia, Marea Britanie si Germania posibilitatea de a prelua un model de reducere a deseurilor.

"Voi face o deplasare in Marea Britanie pentru a vedea cum decurge acest proiect care poate fi preluat si in Romania", a mai adaugat Plumb.

#strategie management deserui, #managementul deseurilor Romania , #Ministerul mediului