Ministerul Mediului va declara Delta Vacaresti din Bucuresti arie protejata

Duminica, 22 Septembrie 2013, ora 10:26
3160 citiri
Ministerul Mediului va declara Delta Vacaresti din Bucuresti arie protejata

Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice (MMSC) a primit avizul Academiei Romane pentru a declara Delta Vacaresti arie protejata, proces pentru care a primit avizul Academiei Romane, a declarat sambata Florian Udrea, directorul Directiei Biodiversitate din ministerul de resort.

El a participat sambata la actiunea de ecologizare a Deltei Vacaresti, organizata de Primaria Sectorului 4, Ministerul Mediului si organizatiile nonguvernamentale 'Let's Do it Romania!' si Salvati Dunarea si Delta, unde au fost prezenti in jur de 300 de voluntari, detinuti de la Penitenciarul Jilava si jandarmi.

"Intentionam sa declaram aceasta zona arie protejata. Am primit avizul Academiei Romane si acum analizam studiul stiintific", a spus oficialul Ministerului Mediului.

La eveniment si-au facut aparitia si in jur de 15 fosti proprietari ai terenurilor din zona, expropriati in perioada comunista, sustinand ca Ministerul Mediului tergiverseaza procesul prin care pot fi despagubiti.

"Am o hotarare judecatoreasca, definitiva si executorie pentru un teren in aceasta zona. Am trimis hotararea la Ministerul Mediului, care tergiverseaza acest proces de cinci ani. Mereu mi se raspunde ca solicitarea mea este in analiza", a spus Ion Marinescu, unul dintre cei 154 de proprietari care detin terenuri in zona.

Ei au afisat bannere cu mesajul "Stop coruptiei! Stop tergiversarilor! Stop umilintelor!".

In replica, Florian Udrea a precizat ca procesul de declarare a zonei drept arie protejata nu are legatura cu statutul juridic al terenului, intrucat exista numeroase arii protejate care sunt in proprietatea unor persoane fizice.

Delta Bucurestiului din Lacul Vacaresti, cunoscuta si sub denumirea "Delta dintre blocuri", reprezinta o arie naturala cuprinsa intre Calea Vacaresti, Soseaua Oltenitei, Soseaua Vitan-Barzesti si Splaiul Dambovitei.

Lacul Vacaresti a fost conceput de catre administratia comunista ca parte a amenajarii complexe a raului Dambovita si a fost proiectat sa faca parte din sistemul hidrologic de aparare a Bucurestiului impotriva inundatiilor. Lucrarile au fost demarate in anul 1986 dar au fost sistate dupa 1989. La suprafata celor aproape 200 de hectare de vegetatie si zone mlastinoase, alimentate de ape subterane, traiesc intr-un ecosistem stabil diferite tipuri de pesti, rate salbatice, lebede, soparle, sau pescarusi.

La 5 iunie 2012, de Ziua Mondiala a Mediului, ministrul de resort Rovana Plumb a anuntat ca va intreprinde toate demersurile legale pentru desemnarea acestui spatiu drept arie naturala protejata.

La sfarsitul lunii octombrie 2012, Rovana Plumb a precizat ca intocmeste un studiu de fundamentare necesar desemnarii zonei Lacului Vacaresti din Bucuresti ca arie protejata. Sursele de finantare anuntate sunt Programul Operational Sectorial de Mediu, Axa 4 Biodiversitate, precum si alocarile bugetare in cadrul Administratiei Fondului pentru Mediu pentru transformarea Lacului Vacaresti in zona de arie naturala protejata urbana.

La 3 iulie 2013, Ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a reiterat ca amenajarea Lacului Vacaresti este un proiect prioritar al Ministerului Mediului, in cadrul strategiei de prezervare a biodiversitatii.

"Ministerul Mediului a primit din partea Academiei Romane acordul de transformare a zonei Lacului Vacaresti in arie naturala protejata. Cea mai importanta componenta pe care o avem aici de urmarit este cea legata de situatia proprietatilor din zona lacului, problema care este in atentia comisiei special constituite din minister", a aratat Rovana Plumb.

#ministerul mediului, #academia romana, #delta vacaresti, #arie protejata , #Ministerul mediului

Curs valutar

1 EUR = 4.9770 RON

0.0007

1 USD = 4.6403 RON

0.0047
  1. Marile exporturi ale României în 2023. Cine a cumpărat bunuri românești de 44 de miliarde de euro
  2. Petro-dolarii au devenit istorie! Arabia Saudită dă o lovitură puternică dolarului american
  3. Marile proiecte de infrastructură rutieră din România. Unde stăm pe loc și unde galopăm
  4. Se închide o fabrică importantă din industria alimentară. Concedierile anunțate de conducerea companiei
  5. OMV așteaptă o rată internă a profitabilității de 12% de pe urma dezvoltării proiectului Neptun Deep din Marea Neagră
  6. Peste două tone de trufe din Gorj vor ajunge în restaurantele de lux din Europa de Vest. Cât costă un kilogram din ciupercile rare
  7. O companie-gigant se extinde în România: vor fi angajați 800 de oameni
  8. Ce țări a depășit România odată cu creșterea PIB-ului în ultimii 10 ani. Depășim state care nu au cunoscut comunismul
  9. Bucureștiul după alegeri. Ce rămâne din trenul metropolitan: "Ne punem bețe în roate singuri. Mobilitatea nu ține cont de astfel de granițe" VIDEO
  10. La cât a ajuns salariul mediu net în România și cum va influența noul salariu minim. Domeniile cu cel mai bine plătiți angajați