Consiliului Stiintific al Parcului Natural Apuseni a respins proiectul statiunii Padis-Lazuri

Luni, 18 Februarie 2008, ora 14:37
1806 citiri
Consiliului Stiintific al Parcului Natural Apuseni a respins proiectul statiunii Padis-Lazuri

Proiectul statiunii turistice Padis-Lazuri a fost blocat dupa ce Consiliului Stiintific al Parcului Natural Apuseni a respins, la sfarsitul saptamanii trecute, propunerea de modificare a statutului zonei respective astfel incat sa fie permisa constructia de imobile.

Pentru ca statutul acestei zone sa se schimbe in "zona de dezvoltare durabila", unde este permisa constructia, era nevoie de avizul Consiliului Consultativ al Parcului Natural Apuseni si al Consiliului Stiintific. Consiliul Consultativ a respins cererea de schimbare a zonarii anul trecut, iar Consiliul stiintific a respins, vineri, modificarea zonarii, transmite corespondentul NewsIn.

"Dupa Consiliul Consultativ al Parcului Natural Apuseni si Consiliul Stiintific al Parcului a considerat ca proiectul prezinta serioase lacune in ceea ce priveste sustenabilitatea si responsabilitatea sociala si de mediu si ca el este unul total nepotrivit pentru o asemenea arie naturala protejata", se arata intr-un comunicat al Centrului Regional de Supraveghere Ecologica (CRSE) "Muntii Apuseni".

"Consiliul stiintific al Parcului Natural Apuseni a luat o decizie logica si corecta, aratand ca proiectul statiunii Padis-Lazuri nu isi gaseste un fundament serios si contravine insasi ratiunii de a fi a Parcului Natural Apuseni", a declarat pentru NewsIn Mihai Togor, presedintele CRSE.

Potrivit secretarului CRSE, Paul Iacobas, pentru ca statiunea sa poata fi ridicata pe suprafata respectiva este nevoie ca Ministerul Mediului sa retrimita planul de management pentru o fi, din nou, dezbatut in Consiliul Consultativ si in Consiliul stiintific al Parcului. "Acum planul de management urmeaza sa fie trimis la minister, care il va aproba sau il va retrimite spre dezbatere la administratia parcului pentru a fi refacut", a declarat Iacobas.

Proiectul de la Padis-Lazuri apartine Companiei de Turism, Hoteluri si Restaurante Padis, care intentioneaza sa dezvolte o statiune de trei - cinci stele in zona rezervatiei stiintifice Molhasurile de la Izbuce, din Padis. Proiectul prevede dezvoltarea unei statiuni pe 86 hectare, cu peste 2.000 de locuri in hoteluri, vile si pensiuni, instalatii de transport pe cablu pentru 12 km de partii, scoala de schi, magazine, cafe-baruri, restaurante, pista pentru perne de aer, snowboarding pe iarba. Investitiile s-ar ridica la circa 60 de milioane de euro.

Potrivit planului de management al Parcului Natural Apuseni, locul unde investitorul doreste sa ridice statiunea se afla inclus in categoria "zona de protectie integrala", ceea ce inseamna ca nu se poate construi nimic in zona respectiva.

Parcul Natural Apuseni este, potrivit reprezentantilor CRSE, sit de importanta comunitara, parte a retelei ecologice europene Natura 2000, aici regasindu-se 35 de tipuri de habitate (din care sapte prioritare), 13 specii de mamifere (una prioritara), trei specii de amfibieni si reptile, trei specii de pesti, zece specii de nevertebrate (doua prioritare), patru specii de plante (una prioritara), fapt pentru care orice proiect care urmeaza sa fie realizat in interiorul parcului trebuie sa nu afecteze integritatea si starea de conservare a acestora.

<a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>

Aboneaza-te la <a href=http://newsletter.vodanet.ro/gateway/?a=YT1CbG9vbWJpel8xMiZiW109aW5mb2Jsb29tYml6XzE4 target=_blank>newsletter-ul infoBloombiz</a> ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.