Borbely: Ministerul Mediului nu are nicio datorie

Vineri, 21 Mai 2010, ora 17:38
1429 citiri
Borbely: Ministerul Mediului nu are nicio datorie

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat vineri la Tg Mures ca nu are nicio datorie la minister si ca, in plus, a cheltuit toate sumele alocate pentru primul trimestru, transmite corespondentul NewsIn.

"Am ajuns la sfarsitul primului trimestru in minister. Nu numai ca am platit toate datoriile, dar am cheltuit 98% din banii de investitii pe trimestrul I. Alte ministere sunt la 30-la 40% si e bine acum. Evident, vom face o analiza cine ce a facut si fiecare trebuie sa raspunda de activitatea pe care o coordoneaza", a declarat ministrul.

Borbely s-a declarat multumit de controlul facut de forurile europene, dar si pentru ca si-a achitat datoriile fata de partenerii din mediul privat.

"Chiar acum doua saptamani a fost comisia pentru infringement - care odata pe an se deplaseaza in fiecare tara -si a fost multumita de activitatea Ministerului pe aceasta perioada. Am reusit sa platesc toate datoriile ministerului si am facut un apel si in Guvern, e cel mai important lucru pentru constructori, pentru firmele care sunt implicate in diferite investitii de infrastructura sa-si primeasca datoriile care statul e dator la aceste companii. Nu poti sa pretinzi la o companie sa-si plateasca toate darile catre stat, cand statul are mai mari datorii catre firma respectiva", a aratat ministrul, care a tinut sa precizeze ca a preluat un minister "ravasit, care a avut foarte multe datorii si restante".

Pe un ton optimist, Borbely a mai anuntat ca Romania este pe primul loc in tarile UE in ceea ce priveste contractele de proiecte de infrastructura mare - de peste 50 milioane de euro, doar ca a facut precizarea ca din cauza legii banii nu pot fi accesati.

"In momentul de fata am incheiat 21 de contracte mari, din 2008 incoace: 8 in 2008, 5 in 2009 si deja in aceste cinci luni de zile opt contracte sunt incheiate pe apa si pe deseuri. Valoarea acestor contracte deja insumeaza 2,1 miliarde de euro. Suntem primii in Europa din tarile UE, la aceste tipuri de contracte", a spus Borbely.

"Vestea proasta e ca din cauze si obiective si subiective, din cauza Legii Achizitiilor Publice, unde sper ca intr-o luna sa schimbam acele puncte care tin de contestatii, fara niciun fel de obligatie a celui care depune contestatie si sa i se retina garantia in cazul in care contesta si nu are succes. Si atunci vor fi mai putini contestatari profesionisti. Deci, vestea proasta e ca din aceste cauze, dar si din alte cauze - cum ar fi alegerile locale din 2008, infiintarea acestor ADI-uri, cu terenurile, pentru ca ani de zile nu s-a reusit sa se cada de acord cu privire la terenuri, mai ales la deseuri - e intarziere mai ales cu absortia banilor. Absortia banilor europeni, unde stam mai prost: in momentul de fata avem prefinantare 270 de milioane de euro si, practic, plati efectuate in urma lucrarilor in jur de numai 100 de milioane de euro care e putin, e foarte putin", a explicat ministrul.

In ceea ce priveste judetul Mures, Borbely a anuntat ca s-a primit confirmarea de la UE ca s-a aprobat proiectul pe deseuri in valoare de 54 milioane de euro.

Problema e ca locuitorii din Valureni, unde urmeaza sa fie construita statia de sortare nu sunt de acord.

"Statia aceasta de sortare nu pericliteaza mediul. Nu este o statie de sortare - am fost, am vizitat - nu are niciun fel pericol asupra comunitatii respective. Probabil a fost o lipsa de informare in timp util", a declarat ministrul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#ministerul mediului datorii borbely proiecte infrastructura , #Ministerul mediului