Sudul Europei se va transforma intr-un desert mult mai repede decat credeam

Vineri, 28 Octombrie 2016, ora 13:59
6946 citiri
Sudul Europei se va transforma intr-un desert mult mai repede decat credeam
Foto: Flick/Silus Grok

Incalzirea globala va transforma parti intregi din Europa in zone desertice in mai putin de un secol, avertizeaza savantii universitatii Aix-Marseille, din Franta.

Regiunea mediteraneeana va fi cel mai grav afectata de modificarile climatice, valul de calduri toride ce va izbi zone intregi din Turcia, Italia, Franta si Spania neavand precedent in ultimii 10.000 de ani, informeaza The Independent.

Fara un program clar de reducere a emisiilor de gaze de sera, clima din flancul sudic al Europei se va modifica dramatic pana la sfarsitul acestui secol, avertizeaza cercetatorii, in cadrul unui studiu publicat in revista Science.

Desertul va cuprinde zone importante din Spania, Portugalia, Sicilia si Turcia, ba chiar si zonele nordice din Maroc, Algeria, Tunisia si Siria.

Pinii, stejarii si plantatiile de maslini ar putea sa dispara din aceste regiuni, mai arata specialistii universitatii franceze.

Regiunea mediteraneana este sensibila la schimbarile climatice, deoarece valul de caldura ar putea modifica si curentii din Oceanul Atlantic reducand astfel sansele de precipitatii in zona.

In urma cu un an, in cadrul summitului ONU pentru Mediu, aproape 200 de tari din lumea intreaga si-au asumat misiunea de a limita cresterile de temperatura cu cel putin 2 grade Celsius sub media perioadei pre-industriale.

Savanti universitatii din Franta sustin ca o scadere a temperaturilor cu 1,5 grade Celsius la nivel global ar fi de ajuns pentru a salva ecosistemul din zona Marii Mediterane.

In trecut, perioadele de seceta au coincis cu ample revolte ale populatiei lovite de schimbarile climatice, asa cum s-a intamplat in secolul al XV-lea, cand o mare parte din fermierii din Imperiul Otoman au devenit nomazi.

Pe coastele Mediteranei, diferenta de temperatura inregistrata din secolul al XIX-lea si pana in prezent este de 1,3 grade Celsius, peste media globala de 0,85 grade.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pericol desertificare Europa, #schimbari climatice, #desert Europa, #studiu stiintific desertificare , #Incalzirea globala