Se topeste Polul Nord

Vineri, 15 Septembrie 2006, ora 12:47
1071 citiri

Incalzirea globala nu mai este un secret pentru nimeni, iar studiile au aratat ca zona arctica va fi prima lovita de acest fenomen implacabil. Studii recente au scos la iveala faptul ca partea de nord a calotei se incalzeste de doua ori mai rapid decat rata globala, tendinta care va avea consecinte periculoase asupra planetei.In perioada 2004 - 2005, suprafata acoperita de gheturi permanente s-a micsorat dramatic. Imagini prin satelit obtinute de NASA in perioada 2004 - 2005 au stabilit ca patura de gheata "permanenta", care se mentine mai multi ani, s-a subtiat cu 14%, pierzand o suprafata comparabila cu cea a Pakistanului sau Turciei. Studiul publicat de revista "Geophisycal Research Letters" sustine ca in ultimele decade, gheata in zona arctica s-a topit in cursul verii cu o rata de 0,7% anual, considerata ingrijoratoare. Expertii explica acest lucru prin incalzirea globala, dar si prin schimbarea curentilor de aer din zona, scrie BBC News On Line.

In septembrie 2005, s-a inregistrat cel mai subtire strat de gheata din 1978. Dr. Nghiem Son, care a condus echipa de cercetatori ai NASA, a subliniat faptul ca diferentele inregistrate fata de anul 2004 sunt "enorme", aratand ca suprafata acoperita cu gheata "permanenta", care se mentine cativa ani, s-a diminuat cu aproximativ 73.000 de kilometri patrati, situatia fiind mai grava in estul zonei arctice, la nord de Rusia si Europa.

Topirea mai rapida a gheturilor arctice nu anunta nimic bun, o planeta cu mai putina gheata incalzindu-se mai rapid, lucru care ar face ca efectele incalzirii globale sa fie resimtite mai devreme decat se anticipase. Unii experti sustin ca din acest fenomen va avea de castigat industria petrolului, deoarece disparitia ghetii va mari accesul la rezervele de petrol si gaze. In zona arctica, insa, exista riscul ca specii importante ca ursul polar sa fie afectate.

Gilda Diaconu

Averea