Emisiile de dioxid de carbon, la un nivel record

Luni, 30 Mai 2011, ora 15:54
1507 citiri
Emisiile de dioxid de carbon, la un nivel record

Anul trecut, emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au atins un nivel record, respectiv de 30,6 miliarde de tone, nivel ce a determinat "un recul puternic" in lupta cu incalzirea globala, conform Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), transmite Mediafax.

"Emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic au fost anul trecut cele mai ridicate din istorie, potrivit ultimelor estimari ale AIE.

Dupa o scadere in 2009, cauzata de criza financiara mondiala, emisiile au urcat la nivelul record de 30,6 miliarde de tone, cu 5% mai mult fata de 29,3 miliarde de tone in 2008, an in care a fost inregistrat precedentul record", a anuntat agentia.

Aceasta evolutie reprezinta un important pas inapoi pentru planurile de a limita cresterea temperaturii globale la 2° Celsius, a afirmat economisutl sef al AIE, Fatih Birol. 

Plafonarea incalzirii global la 2° Celsius a fost stabilita de liderii politici ai marilor economii la o reuniuni organizata anul trecut la Cancun, Mexic.

AIE sustine ca pentru a respecta acest obiectiv emisiile de dioxid de carbon din sectorul energetic nu trebuie sa depaseasca 32 miliarde de tone pana in 2020.

Anul trecut, 44% din emisii au fost generate de productia de energie pe baza de carbune, 36% de energia pe baza de petrol, iar restul a revenit gazelor naturale. 

Circa 40% din totalul emisiilor provin din tarile bogate, membre ale Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica. Aceste state sunt responsabile, insa, de numai 25% din cresterea dintre 2009 si 2010.

#emisii dioxid carbon, #incalzire globala, #sector energetic , #Incalzirea globala