Performanta de mediu a companiilor din Romania, evaluata cu Green Business Index

Luni, 20 Mai 2013, ora 13:05
3671 citiri
Performanta de mediu a companiilor din Romania, evaluata cu Green Business Index

Companiile din Romania se pot inscrie in perioada 15 mai - 31 iulie 2013 pentru Green Business Index (GBI), barometrul responsabilitatii fata de mediu a firmelor romanesti, dezvoltat de Asociatia Green Revolution.

Inscrierea se face gratuit pe website-ul oficial al proiectului, www.gbindex.ro, in functie de sectorul de activitate caruia ii apartine (servicii/comert si industrie/productie) fiecare firma.

Companiile sunt invitate sa completeze pe pagina de internet setul de sapte chestionare, care vizeaza dezvoltarea sustenabila, impactul asupra mediului, transportul sustenabil, utilizarea resurselor, starea cladirilor, achizitiile verzi si managementul deseurilor.

GBI, ajuns la a patra editie, este singurul instrument gratuit de evaluare a performantei de mediu conform ISO 14031, un mecanism de monitorizare a initiativelor verzi din sectorul de afaceri romanesc si un mijloc de asistenta si formare pentru

imbunatatirea performantei de mediu.

"Green Business Index este o initiativa foarte buna in special in conditiile cresterii accentului pe activitatile care au in vedere protectia mediului. Este foarte important ca in mediul de afaceri din Romania a aparut aceasta optiune pentru companii. Din punctul de vedere al Siemens SRL, GBI reprezinta o modalitate de constientizare si de aliniere, totodata, cu standardele de pe alte piete din lume.

Suntem interesati de acest proiect in continuare. Chestionarul GBI a repezentat un instrument de evaluare in comparatie cu celelalte companii participante, dar si o metoda de autoevaluare", a declarat Adriana Puscasu, manager calitate Siemens SRL, castigatoarea GBI 2012 la domeniile "Achizitii verzi"si "Starea Cladirilor" pentru sectorul de activitate industrie/productie.

Servicii de consultanta si training specializat privind responsabilitatea fata de mediu

In plus, echipa de proiect va oferi consultanta companiilor privind modalitatile de raportare a impactului activitatii acestora asupra mediului.

"Pentru a veni in intampinarea companiilor care vor fi obligate, prin noua directiva CSR a Comisiei Europene, sa raporteze impactul asupra mediului si comunitatii, anul acesta, GBI va oferi servicii de consultanta in acest sens. Astfel, GBI va putea fi utilizat atat ca instrument de analiza, cat si de raportare directa", a declarat Raluca Fiser, presedintele Asociatiei Green Revolution.

Datele furnizate vor fi analizate de catre o echipa de experti independenti de mediu dupa incheierea perioadei de inscrieri, iar in urma analizei va rezulta clasamentul companiilor responsabile fata de mediu din Romania. Companiile care se vor inscrie anul acesta vor beneficia de analize de piata pe sectoare de activitate si de training specializat.

Rezultatele vor fi anuntate in luna noiembrie, in cadrul Galei Green Business Index 2013, cel mai important eveniment national pentru recunoasterea meritelor companiilor in protectia mediului, si vor fi publicate in Raportul Green Business Index.

In editia 2013, toate companiile inscrise in GBI vor beneficia de un raport gratuit de evaluare a responsabilitatii fata de mediu.

Mai multe detalii pot fi obtinute pe website-ul oficial al Green Business Index, www.gbindex.ro.

#Green Business Index Romania, #responsabilitate mediu companii Romania, #barometru Green Business Index, #evaluare performanta mediu companii , #Firme mediu