Presedinte Rompan: organismele modificate genetic, solutia pentru scumpirea hranei. Sunteti pro sau contra OMG?

Joi, 07 Aprilie 2011, ora 13:29
3935 citiri
Presedinte Rompan: organismele modificate genetic, solutia pentru scumpirea hranei. Sunteti pro sau contra OMG?

"Organismele modificate genetic, dupa parerea mea, sunt singura alternativa. Ati vazut ca s-au bagat si aceste plante care merg la biocombustibili si iata ce s-a intamplat in 2010. De 40 de ani, nu a mai fost inregistrata o asemenea crestere de preturi la cereale cum a fost in 2010-2011. Sa ai cresterea pretului la grau de la 120 de euro/tona la 340 de euro/tona, un pret de 3 ori mai mare in nici sase luni de zile, este o diferenta fantastica", a declarat pentru Bloombiz.ro Aurel Popescu, presedintele Patronatului din Industria de Morarit si Panificatie (ROMPAN). 

De ce cultivarea produselor agricole modificate genetic este mai rentabila decat a celor nemodificate?

Din mai multe motive. In primul rand, rezistenta la boli. Apoi, urmeaza productia mai mare la hectar. Trei, curatirea terenului.

In plus, este nevoie de o tehnologie mai simpla decat la organismele nemodificate genetic.

Mai este vorba despre rezistenta la inghet si la seceta.

Sunt multiple cauze. Va dau si un exemplu. Soia nemodificata genetic nu se mai cultiva in Romania pentru ca tehnologia este greoaie iar rezistenta la inghet si la seceta este foarte slaba si atunci exista un risc foarte mare pentru agricultori.

Soia modificata genetic creeaza si o ingrasare a solului, prin faptul ca pe radacinile plantei se formeaza niste bobite de ingrasamant natural care ii fac foarte bine viitoarei culturi.

Ministrul Tabara a afirmat ca Romania pierde anual aproape un miliard de euro pentru ca nu cultiva soia modificata genetic fiind singura tara care poate produce la nivel industrial aceasta planta…

Asa este, pentru ca noi ne speriem de aceste plante modificate genetic.

Este extrem de rusinoasa si decizia luata de Bruxelles si de oficialitatile romane de pana acum.

Noi oricum importam srot de soia si de alte plante modificate genetic pentru hrana animalelor.

Practic, soia care s-ar cultiva modificata genetic ar putea fi utilizata pentru ulei, iar srotul rezultat ar putea sa mearga la hrana animalelor.

Nu va mai trebui sa aducem din Brazilia sau din alta parte, cu costurile mari.

De ce UE se pronunta impotriva cultivarii de organisme modificate genetic?

Nu e pronuntata foarte clar. Eu stiu ca Franta cultiva porumb modificat genetic. Spania, la fel.

Sunt state care au apucat sa aiba aceasta aprobare si acum le este simplu.

In ceea ce priveste decizia ca toata UE sa importe srot de soia modificata genetic si nu sa o cultivam noi, cred ca aici este vorba de o negociere facuta intre UE si SUA.

Este pur interes comercial.

Daca toata UE, inclusiv Romania, mananca furaje din soia modificata genetic, de ce nu pot cultiva in tara asta? E un paradox.

Ce efecte au acest tip de culturi asupra mediului?

Asupra solului au numai efect pozitiv, dupa parerea mea. Sunt culturi extrem de bune, din punct de vedere al ingrasamintelor.

Asupra mediului n-au absolut niciun efect. Exista o cercetare care s-a facut, la fel ca si in alte domenii, nu s-au descoperit influente asupra organismului.

In SUA, se consuma astfel de produse de zeci de ani.

Cat de sigure sunt aceste produse modificate genetic pentru sanatatea consumatorilor?

Este o chestiune de mentalitate. Concret vorbind, rosiile romanesti sunt cele mai bune, cele mai gustoase si foarte apreciate de catre consumatorul roman si de straini.

In ultimul timp, am vazut ca piata performeaza mai bine cu soiurile de rosii aduse din Franta, pentru ca sunt mult mai rezistente, sunt mai tari, chiar daca nu sunt la fel de gustoase. Arata mai bine. Este vorba de mentalitate.

Din tot ce am citit, nu exista studii ca a consuma plante modificate genetic inseamna sa scurtezi perioada de viata.

In cazul in care pretul alimentelor va creste in fiecare an, exista o alta solutie decat trecerea la cultivarea de organisme modificate genetic?

Organismele modificate genetic, dupa parerea mea, sunt singura alternativa. Ati vazut ca s-au bagat si aceste plante care merg la biocombustibili si iata ce s-a intamplat in 2010.

De 40 de ani, nu a mai fost inregistrata o asemenea crestere de preturi la cereale cum a fost in 2010-2011.

Sa ai cresterea pretului la grau de la 120 de euro/tona la 340 de euro/tona, un pret de 3 ori mai mare in nici sase luni de zile, este o diferenta fantastica.

Macar pentru biocombustibili, aceste organisme modificate genetic trebuie sa fie o alternativa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Prognoză sumbră pentru evoluția prețului grâului la recoltare în vara 2024. Fermierii vor ajunge să vândă în pierdere
Prognoză sumbră pentru evoluția prețului grâului la recoltare în vara 2024. Fermierii vor ajunge să vândă în pierdere
După oscilații minore înregistrate în a doua parte a lunii martie, prețurile grâului continuă să scadă pe piețele de capital, iar proiecțiile de piață sugerează că această...
#aurel popescu, #biocombustibili, #omg, #organisme modificate genetic, #pret alimente, #pret grau, #rompam , #Biocombustibili