Afaceristii romani se orienteaza catre culturile energetice

Miercuri, 09 Noiembrie 2011, ora 08:28
4502 citiri
Afaceristii romani se orienteaza catre culturile energetice

Bioetanolul, un tip de combustibil ecologic, reprezinta la nivelul Uniunii Europene o alternativa serioasa pentru reducerea emisiilor de carbon cauzate de transporturi. Pana in 2020, conform normelor europene, in Romania 20% din combustibili ar trebui sa contina bioetanol.

In Statele Unite ale Americii deja jumatate din recolta de porumb este folosita pentru producerea bioetanolului, iar anumite regiuni din China au inlocuit complet benzina cu acest carburant ecologic.

In acest context, tot mai multi oameni de afaceri mizeaza pe culturile energetice, investind milioane de euro in productia de carburanti ecologici obtinuti din porumb, scrie incont.ro.

Omul de afaceri Ioan Niculaie a investit 100 de milioane de euro intr-o rafinarie de bioetanol cu o capacitate de productie de 100.000 de tone anual pentru care se folosesc 320.000 de tone de porumb.

In prezent, in Romania, doar 5% din benzina e reprezentata de bioetanol, iar specialistii sustin ca tara noastra utilizeaza 250.000 de tone de bioetanol, dintre care 100.000 sunt importate, desi Romania a avut in 2011 un an agricol bun, iar productia de porumb a depasit 10,4 milioane de tone.

Totusi, lucrurile par sa se dezvolte in acest domeniu, o fabrica de bioetanol si biogaz urmand sa fie construita la Remetea, in Harghita. Andras Csaba, reprezentantul companiei declara ca fabrica este o investitie de 6,5 milioane de euro, partial sprijinita cu fonduri europene si care va deveni functionala din 2012, conform Mediafax. Fabrica din Harghita va folosi ca materii prime cartofi, seminte, cereale si alte produse agricole din zona.

Valeriu Tabara, ministrul Agriculturii, mentiona recent ca in acest an, dupa mult timp, pretul porumbului urca peste cel al graului, explicand ca o parte din productia de porumb e directionata spre sectorul producerii de energie.

Ministrul Agriculturii a dat exemplu Germania, unde porumbul e folosit pentru biogaz si electricitate si SUA care foloseste jumatate din productia de porumb in domeniul energetic.

Referitor la impactul bioetanolului asupra pretului benzinei, specialistii pietei il enumera la fiecare scumpire a carburantilor, explicand ca o crestere a materiei prime se va reflecta si in costul produsului final.

In prezent, in Romania s-au cultivat plante energetice precum porumbul, iarba-elefantului, salcia si rapita in Buzau, Braila, Sibiu, Harghita si Covasna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#productie bioetanol, #carburanti ecologici Romania , #Biocombustibili