Senatul a respins "la mustata" noua Lege a minelor, care trebuia sa ofere cadru legislativ pentru proiectul Rosia Montana

Marti, 03 Decembrie 2013, ora 09:27
1863 citiri
Senatul a respins "la mustata" noua Lege a minelor, care trebuia sa ofere cadru legislativ pentru proiectul Rosia Montana
Rosia Montana

Plenul Senatului a respins, in sedinta de luni, proiectul legislativ care ar fi modificat Legea minelor nr. 85/2003. Legea are un caracter organic, iar pentru adoptarea sa ar fi fost nevoie de 87 de voturi.

Intr-o prima faza, raportul suplimentar cu amendamente intocmit de comisia de specialitate a fost respins de Plen cu 86 de voturi pentru, 12 voturi impotriva si 13 abtineri. In urma reluarii votului, raportul suplimentar cu amendamente a fost admis cu 88 de voturi pentru si sapte voturi impotriva.

Proiectul de lege urmeaza sa fie transmis in forma initiatorului Camerei Deputatilor, care este decizionala in acest caz.

Proiectul are ca obiect modificarea si completarea Legii minelor nr. 85/2003. Potrivit expunerii de motive, prin proiectul de act normativ se completeaza domeniul de aplicare al legii cu noi resurse care sunt definite. De asemenea, contine modificari si completari cu privire la termenii deja definiti, respectiv actualizarea si clarificarea lor. Prin modificarea legii se reglementeaza si redeschiderea exploatarilor miniere pentru care a fost emisa o hotarare a Guvernului privind aprobarea conservarii, inchiderii, ecologizarii si monitorizarii post inchidere.

Proiectul are 88 de amendamente. Unul dintre cele mai importante se refera la redeventa, respectiv o cota procentuala de 6% din valoarea productiei miniere pentru metale nobile de aur si argint in cazul proiectelor miniere de interes public deosebit, valoare ce va ramane nemodificata pe intreaga durata a proiectelor miniere respective. De asemenea, s-a adaugat un punct nou, ca amendament, respectiv o redeventa pentru ape de izvor la sursa se stabileste in echivalentul a 2 euro/1.000 litri la cursul de schimb oficial lei/euro stabilit in prima zi lucratoare a lunii octombrie din anul precedent publicat in jurnalul oficial al Uniunii Europene.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#legea minelor, #exploatari miniere, #redevente aur, #proiecte miniere , #Aviz mediu