Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Ziarele locale britanice isi creeaza suplimente in limba polona

Ziarele locale britanice isi creeaza suplimente in limba polona
Ziarele locale din Marea Britanie au gasit un nou mod de a-si creste vanzarile. Din ce in ce mai multe creeaza editii speciale poloneze, noteaza ziarul Gazeta Wyborcza.Se apreciaza ca in Marea Britanie pot fi in acest moment chiar si un milion de polonezi. Multi dintre ei nu stiu engleza atat de bine incat sa citeasca ziarele.

De aceea, din ce in ce mai multe cotidiene locale le ies in intampinare tiparind si editii in limba polona. Primul saptamanal local din Marea Britanie care a inceput sa apara regulat si in polona a fost 'Reading Chronicle'. Editia destinata cititorilor polonezi apare din octombrie 2006. Primele sapte pagini ale saptamanalului, al carui titlu polonez este 'Kronika Reading', sunt traduse in polona. Restul nu se diferentiaza deloc de editia engleza.

Revista in versiune poloneza poate fi cumparata in imprejurimile Reading si Berkshire, in magazinele, pub-urile si cluburile frecventate de polonezi. Simon Jones, redactorul-sef al 'The Reading Chronicle'subliniaza in paginile ziarului 'The Guardian' ca nu doreste crearea unui alt nou ziar pentru polonezi despre polonezi, ci pur si simplu a unui ziar local.''Succesul 'Kronika Reading' arata ca polonezii doresc cu adevarat sa aprofundeze problemele locale'', subliniaza el.

''Reactia cititorilor polonezi dupa prima editie a fost puternica''. De la sfarsitul anului trecut, o pagina poloneza are si cotidianul 'Herald Express', care apare in sudul Angliei, in Torquai. Textele scurte, continand informatii practice si stiri din viata comunitatii locale poloneze, sunt scrise in polona si engleza.

Pagina este redactata de un colaborator polonez al ziarului, Artur Pomper. Redactorul-sef al 'Herald Express', Andy Phelan, lauda aceasta colaborare. ''Pagina este un supliment foarte bun al ziarului nostru si se bucura de o mare popularitate in comunitatea poloneza'', a declarat el pentru 'Press Gazette'. O parte a cititorilor sunt de alta parere. Textele lui Pomper au avut recenzii foarte proaste pe pagina poloneza dedicata comitatului Devon. Autorul ei, Maciej Pomian-Srzednicki, critica textele pentru nivelul foarte scazut al limbii si informatiile gresite.

'Ziarul din Highland',primul tabloid complet in polona, apare in localitatea scotiana Inverness

Bilunarul gratuit are 20 de pagini si este publicat in 18.000 de exemplare. Editorii au ca tinta principala persoanele tinere angajate in Scotia in sectorul turistic si la firmele poloneze de publicitate, dar nu numai.

''Avem sentimentul ca ar trebui sa integram comunitatea locala. Daca scotienii vor putea citi despre ce se intampla la polonezi, ambele nationalitati vor fi mult mai interesate una de alta'', spune redactorul Helen MacRae. Cel mai mare supliment polonez apare insa in Irlanda.

'Dublin Evening Herald' ataseaza o data pe saptamana la ziar suplimentul de 20 de pagini 'Herald Polski'. In afara de stirile din ziar, apar si texte care le explica cititorilor polonezi fundalul evenimentelor curente si informatii practice, de pilda, despre sistemul juridic.

''Cititorii polonezi cauta informatii concrete. Sunt interesati de locurile de munca disponibile, de drepturile pe care le au. Sunt foarte practici'', declara pentru 'The Guardian' jurnalista poloneza Iwona Krauze, angajata la 'Polski Herlad'. La inceputul anului trecut, ziarul a scris despre alocatia pentru copii cuvenita fiecarui cetatean din UE angajat in Irlanda.

Tiraj de 4.000 de exemplare

Dupa cum subliniaza in 'The Guardian' redactorul 'Evening Herald', Stephen Rae, numarul polonezilor care cumparau suplimentul a crescut de patru ori dupa publicarea textului. La suplimentul 'Evening Herald', care apare din noiembrie 2005, lucreaza trei persoane. Dupa cum informeaza 'Press Gazete', 'Polski Herald' si-a crescut in decurs de un an tirajul editiei de vineri cu 4.000 de exemplare si castiga suplimentar din reclamele si anunturile poloneze.

Ziarele nationale din Marea Britanie nu planuiesc deocamdata publicarea unor suplimente poloneze regulate, dar unele dintre ele incearca sa atraga cititorii polonezi. In iulie 2006, 'The Guardian' a publicat o editie speciala unica a suplimentului sau G2 in limba polona.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 961 ori