TVR si-a deschis o filiala in Republica Moldova

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 17:02
1849 citiri
TVR si-a deschis o filiala in Republica Moldova
Foto: reportervirtual.ro

Televiziunea Romana si-a deschis o filiala in Republica Moldova, care va desfasura activitati de radio si televiziune, emisie, producere si difuzare a programelor, publicitate si productie de filme cinematografice si video, potrivit unui comunicat remis vineri de TVR agentiei MEDIAFAX.

Guvernul Romaniei a adoptat, in sedinta din 29 octombrie, actul normativ prin care Societatea Romana de Televiziune (SRTv) poate produce emisiuni si in strainatate, dupa ce Consiliul de Administratie (CA) al TVR a aprobat, pe 27 octombrie, hotararea de infiintare a filialei TVR.

Potrivit TVR, activitatea filialei se va derula in mod independent, statutul sau fiind de persoana juridica de drept privat, cu scop lucrativ si cu patrimoniu distinct, transmite Mediafax.

Functia de administrator al filialei TVR va fi indeplinita de Liviu Fetter, conform unei hotarari a CA. Liviu Fetter are "o bogata activitate manageriala, el conducand, de-a lungul timpului, mai multe departamente si servicii tehnice din cadrul TVR", potrivit comunicatului televiziunii publice.

Televiziunea Romana a reluat transmisia in Republica Moldova, pe 1 decembrie 2013. TVR a lansat grila pentru Republica Moldova, dupa rezolvarea, pe cale amiabila, a problemelor de natura juridica dintre cele doua parti, prin semnarea, la 12 septembrie 2013, a Acordului de solutionare amiabila a cererii depusa de TVR impotriva Republicii Moldova la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, la 1 august 2008.

Agentia MEDIAFAX a relatat, pe 20 octombrie, ca SRTv va infiinta "o entitate functionala" a Televiziunii Romane pe teritoriul Republicii Moldova, pentru identificarea si dezvoltarea ofertei de programe, cu scopul promovarii "valorilor autentice, culturale si stiintifice din societatea romaneasca".

Pe de alta parte, Societatea Romana de Televiziune a anuntat, in prima parte a acestei luni, ca vrea sa cumpere servicii de productie programe TV (stiri, reportaje, interviuri, dezbateri etc.) de la Chisinau, din Republica Moldova. Aceste programe de stiri, reportaje, interviuri si dezbateri vor fi difuzate zilnic si saptamanal, potrivit unui anunt postat pe site-ul institutiei si semnat de Cristina Leorent, coordonatorul cu atributii de director al Departamentului TVR International.

De asemenea, SRTv a cumparat, prin licitatie deschisa, echipamente necesare transmisiei TVR in Republica Moldova. Potrivit unei hotarari recente a CA al TVR, s-au aprobat elementele de siguranta ale contractului ce se va incheia intre SRTv si S.C. AF Marcotec SRL, avand ca obiect achizitia de echipamente pentru transmisia TVR in Republica Moldova. Valoarea contractului nu a fost facuta publica.

Pe 10 octombrie, premierul Victor Ponta, aflat in Republica Moldova, a afirmat ca este nemultumit de activitatea TVR la Chisinau, care inca lasa mult de dorit, adaugand insa ca inceputul a fost facut prin deschiderea unui post al televiziunii publice romanesti si ca spera intr-un management mai bun.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) din Romania a acordat, pe 14 noiembrie 2013, Societatii Romane de Televiziune o licenta secundara pentru TVR, care emite in Republica Moldova.

Prezent la sedinta respectiva a CNA, Claudiu Saftoiu, care, la momentul respectiv, era presedinte-director general al SRTv, a declarat ca TVR va difuza in Republica Moldova un mix de programe dintre cele transmise in prezent pe posturile televiziunii publice din Romania si emisiuni special dedicate publicului moldovean.

SRTv a anuntat, pe 7 noiembrie 2013, intr-un comunicat remis MEDIAFAX, ca TVR va relua transmisia programelor in Republica Moldova pe 1 decembrie 2013. Potrivit TVR, Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a transmis Televiziunii Romane ca a luat act de semnarea Acordului de solutionare amiabila a Cererii nr. 36398/08, depusa de TVR impotriva Republicii Moldova la CEDO pe 1 august 2008. Ca urmare, litigiul dintre cele doua parti a fost stins la Curtea Europeana.

Acordul de solutionare amiabila a cererii depuse de TVR impotriva Republicii Moldova la CEDO a fost semnat pe 12 septembrie 2013, de Claudiu Saftoiu, presedinte-director general al TVR, si Lilian Apostol, agent guvernamental la CEDO al Republicii Moldova, dupa ce autoritatile de la Bucuresti, prin secretarul de stat Bogdan Aurescu, si cele de la Chisinau au finalizat negocierile privind colaborarea in domeniul retransmisiei serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici.

Potrivit acordului, Guvernul si autoritatile Republicii Moldova vor asigura atribuirea catre Televiziunea Romana a unui segment din primul multiplexor cu acoperire nationala in noul sistem digital, aflat in etapa de introducere.

Pe 27 septembrie 2007, frecventa de stat nr. 2 din Republica Moldova, pe care emitea postul TVR 1, a fost acordata de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) din Republica Moldova televiziunii 2 Plus. Ulterior, SRTv a atacat in instanta decizia CCA.

In martie 2014 a fost semnat la Chisinau un Acord intre Guvernul Romaniei si cel al Republicii Moldova privind colaborarea in domeniul transmiterii serviciilor de programe ale radiodifuzorilor publici, care a fost ratificat de Guvernul Romaniei printr-o Hotarare.

Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Numărul românilor ce vor să lucreze în străinătate este tot mai mic. Studiul care arată proporția tinerilor dornici să mai plece
Un număr tot mai mic de români caută un loc de munca în altă țară și numărul este în scădere de șase ani. Un studiu realizat la nivel global a dezvăluit că românii ar prefera să...
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
Ce sunt grupurile secrete de pe WhatsApp și cum funcționează
WhatsApp introduce un meniu de apelare îmbunătățit și o funcție pentru grupuri ascunse în versiunea beta a aplicației. Noua funcție, numită „Hidden Group”, permite crearea și...
#TVR filiala Republica Moldova, #TVR filiale , #Televiziune