Televiziunea Ultra HD, urmatoarea mare miza la nivel mondial

Luni, 15 Septembrie 2014, ora 10:35
1647 citiri
Televiziunea Ultra HD, urmatoarea mare miza la nivel mondial
www.haker.md

Peisajul media evolueaza cu rapiditate, iar accentul se pune din ce in ce mai mult pe televiziunea Ultra HD, care, desi inexistenta in Romania, este marea miza a operatorilor internationali de telecomunicatii, acestia considerand ca tehnologii precum HD si 3D si-au dovedit deja limitele.

In lumea telecomunicatiilor, la nivel mondial, totul se invarte in jurul tehnologiei Ultra HD (sau serviciile 4K), care ofera o calitate a imaginii si mai ridicata decat actualul High Definition (HD). In acelasi timp, HD-ul si 3D-ul par sa nu mai fie suficiente si companii precum SES (care opereaza in prezent 54 de sateliti la nivel international) incearca sa castige teren prin dezvoltarea unei tehnologii superioare: Ultra HD, potrivit Mediafax.

"Ultra HD nu va merge in aceeasi directie ca 3D. Ultra HD este aici si va ramane in continuare pe piata", a declarat Ferdinand Kayser, Chief Commercial Officer al companiei SES, in cadrul unui eveniment organizat la targul de comunicatii IBC, care se desfasoara in perioada 11 - 16 septembrie, la Amsterdam.

Conform lui Ferdinand Kayser, ecranele HD au devenit deja un standard pe piata internationala, iar producatorii de continut trebuie sa se adapteze la evolutia tehnologica. "Exista o dorinta universala a consumatorilor de a se uita la programe TV de o foarte buna calitate", a spus Kayser.

Potrivit unei statistici prezentate de Ferdinand Kayser, pana in anul 2025, jumatate din dispozitivele vandute la nivel mondial vor putea transmite programe Ultra HD.

De asemenea, se estimeaza ca, pana in anul 2020, vor exista pe piata mondiala de televiziune un numar de 200 de canale care vor difuza programe in format Ultra HD, numarul acestora urmand sa creasca la 1.000, pana in 2025.

La aceasta editie a targului de comunicatii IBC au si fost demonstrate avantajele tehnologiei Ultra HD. Astfel, SES si companiile SmarDTV si Samsung Electronics Co. Ltd au demonstrat prima transmisie end-to-end de continut Ultra HD criptat- printr-un satelit SES catre un televizor Samsung Ultra HD, folosind un modul SmarDTV CI Plus CAM.

De altfel, la editia de anul trecut a IBC, SES a lansat doua canale Ultra HD, de tip demo, care transmit prin satelit programe filmate in aceasta tehnologie (competitii sportive, filme si documentare), ce ofera o calitate a imaginii mult mai ridicata decat actualul High Definition. Totodata, la editia din 2012 a IBC, aceeasi companie a facut si prima demonstratie de transmisiune live, prin intermediul satelitilor sai, a unor programe Ultra HD.

Potrivit lui Thomas Wrede, vicepresedinte pentru sisteme de receptie la SES, fata de acum zece ani, producatorii au fost nevoiti sa invete cum sa optimizeze calitatea HD. In prezent, specialistii doresc sa imbunatateasca si mai mult experienta TV a consumatorilor, fapt pentru care se lucreaza deja la etapa a doua a tehnologiei Ultra HD, care va fi implementata in 2016-2017, a explicat Thomas Wrede.

"Ecosistemul transmisiilor Ultra HD s-a dezvoltat cu mare rapiditate in ultimele 18 luni, iar operatorii de sateliti cum ar fi SES joaca un rol major in pregatirea infrastructurii de sateliti si terestre necesare clientilor pentru transmiterea evenimentelor si serviciilor pay-TV Ultra HD. Ultra HD va reda potentialul maxim al imaginilor de inalta calitate transmise prin satelit", a mai spus Wrede.

Ultra HD face diferenta cand e forma de live

Aceasta tehnologie superioara se preteaza mai ales in cazul transmisiei live a unor evenimente sportive, a explicat si Stephan Heimbecher, Head of Innovations & Standards, la compania de media germana Sky Deutschland, in cadrul unui seminar dedicat tehnologiei Ultra HD si organizat in cadrul targului de comunicatii IBC.

"In special transmisiile live ale unor competitii de fotbal sunt foarte potrivite atunci cand vrei sa introduci astfel de noi tehnologii", a spus Stephan Heimbecher.

De altfel, Sky Deutschland a transmis primul meci de fotbal, in direct in Ultra HD, prin intermediul satelitilor SES, pe 26 aprilie, respectiv partida dintre FC Bayern Munchen si SV Werder Bremen, din campionatul german de fotbal.

Pe de alta parte, in contextul in care in urmatorii ani vor avea loc competitii sportive foarte importante, precum Cupa Mondiala de Rugby din Marea Britanie din 2015, dar si Campionatul European de Fotbal (UEFA Euro) din 2016 si Jocurile Olimpice de vara de la Rio de Janeiro din 2016, este de asteptat ca unii operatori de telecomunicatii pay TV (cu plata, n.r.) sa transmita aceste evenimente in Ultra HD.

Consumatorii si-au manifestat deja dorinta pentru continut realizat in aceasta tehnologie superioara, potrivit unor studii prezentate de Thomas Wrede. Astfel, doua treimi din consumatori si-ar dori sa aiba un ecran Ultra HD dupa ce au vazut avantajele acestei tehnologii. De asemenea, fiecare al patrulea consumator la nivel mondial ar fi dispus sa plateasca mai mult pentru continut HD sau Ultra HD. De asemenea, 55% dintre consumatorii europeni spun ca ar cumpara dispozitive care permit receptionarea programelor Ultra HD, conform unei alte cercetari prezentate de Wrede.

SES dezvolta tehnologia Ultra HD in conditiile in care compania, al carei sediu central se afla la Luxemburg, este lider la nivel mondial in privinta tehnologiei High Definition. SES retransmite pe satelitii sai un numar total de peste 6.400 de televiziuni, inclusiv 1.800 de televiziuni in format HD, care ajung in peste 291 de milioane de case din lume. De asemenea, satelitii SES sunt folositi pentru difuzarea a numeroase platforme de satelit (DTH), intre care si Orange TV din Romania.

Pe de alta parte, companiile de telecomunicatii par sa fi renuntat, cel putin pentru o perioada, la promovarea tehnologiei 3D, desi continua sa ofere astfel de servicii pentru operatori de televiziune. Motivul stagnarii 3D este acela ca programele in acest format pot fi vizionate numai cu echipamentul special, respectiv ochelarii specifici.

In tot acest timp, Romania se lupta sa implementeze procesul de tranzitie de la televiziunea analogica terestra la televiziunea digitala terestra, care a fost amanat, in august 2010, de Guvernul roman. Totusi, in luna iunie a acestui an, Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR) si-a adjudecat, pentru o suma de 1.020.002 euro, trei multiplexuri in urma licitatiei de televiziune digitala si trebuie sa implementeze acest proces la nivel national pana pe 17 iunie 2015.

Pe de alta parte, tehnologiile prezentate la targul IBC de la Amsterdam par a fi in continuare foarte departe de Romania, unde televiziunile abia isi implementeaza formatul HD in propriile programe. Totusi, pe platformele de cablu si satelit din Romania sunt disponibile in prezent si televiziuni HD, intre care Pro TV HD, Acasa HD, HBO HD, TVR HD, Eurosport HD, Discovery Showcase HD, National Geographic HD, Digi 24 HD si U HD.

In ceea ce priveste tehnologia 3D, oferta TV pentru clientii romani continua sa fie foarte limitata. Acestia pot opta doar pentru canalul High TV 3D, care se regaseste in grila UPC Romania, si pentru Hustler HD 3D, disponibil in grila operatorului IPTV Ines.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#televiziune Ultra HD, #tehnologii ultra HD , #Televiziune