Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Televiziunea prin internet va aduce 12,2 miliarde de dolari pe plan global in 2010

Televiziunea prin internet va aduce 12,2 miliarde de dolari pe plan global in 2010

Serviciile IPTV vor avea peste 50 de milioane de abonati pe plan global in 2010, iar veniturile obtinute din abonamente si din servicii video on demand (video la cerere) vor depasi valoarea de 12,2 miliarde de dolari, potrivit unui studiu al Multimedia Research, informeaza joi un comunicat iNES.

Veniturile din serviciile IPTV (televiziune prin internet) vor creste in cinci ani de 12 ori. Astfel, in 2010, veniturile din serviciile IPTV vor fi de 12,2 miliarde de dolari, comparativ cu 2005, cand acestea aveau valoarea de aproximativ 1 miliard de dolari.
In Europa este asteptata o crestere de 1.300% pentru serviciile de IPTV pana in 2009, de la 658.000 utilizatori, cati exista in prezent, la 8,7 milioane de utilizatori in 2009.

Spre deosebire de transmisia pe cale aeriana sau prin cablu catre un televizor, IPTV foloseste protocolul IP (internet protocol) ca mijloc de transport si presupune utilizarea unui IPTV set-top box pentru a decoda imaginile in timp real. In momentul in care un utilizator schimba canalul sau selecteaza un program, un nou flux de continut este transmis de la serverul operatorului direct catre set-top box-ul utilizatorului.

In Romania, serviciul de IPTV a fost introdus in octombrie 2005 de catre iNES, singurul operator de televiziune prin IP prezent pe piata locala. in prezent, iNES transmite 109 programe TV prin protocolul IPTV si se asteapta, pentru anul 2007, la o crestere de 200 - 300% a numarului de abonati la acest serviciu pe piata din Romania.

iNES estimeaza pentru serviciul de televiziune prin internet (IPTV) o crestere a numarului de abonati cu 200-300%, pana la sfarsitul anului, avand in vedere disponibilitatea romanilor de a investi in electronice de ultima generatie, potrivit reprezentantilor companiei.
Piata bucuresteana de servicii de televiziune prin internet are un potential de 10.000 de utilizatori, potrivit comunicatului de presa remis joi agentiei NewsIn. Serviciul utilizeaza tehnici de flux video pentru a furniza programe de televiziune sau video selectate, la cerere (VOD).

Spre deosebire de transmisia pe cale aeriana sau prin cablu catre un televizor, IPTV foloseste protocolul IP ca mijloc de transport si presupune utilizarea unui IPTV set-top box pentru a decoda imaginile in timp real. In momentul in care un utilizator schimba canalul sau selecteaza un program, un nou flux de continut este transmis de la serverul operatorului direct catre set-top box-ul utilizatorului.
"in Romania serviciile IPTV se afla inca in perioada de pionierat, insa ne asteptam ca pe masura ce acestea se vor face larg cunoscute, numarul utilizatorilor sa se dubleze sau chiar sa se tripleze" a declararat directorul de operatiuni al iNES IPTV Division, Radu Rusu.

Serviciul de IPTV a fost introdus in Romania, in octombrie 2005, de catre iNES. in prezent, iNES transmite 109 programe TV prin protocolul IPTV. Transmiterea semnalului TV prin protocolul IPTV este direct legata de sistemul de distributie prin fibra optica, iNES dispunand in prezent de o retea cu o intindere de aproximativ 1500 de kilometri, care poate fi extinsa pe masura ce vor fi inregistrati noi utilizatori ai serviciilor.


Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1306 ori