Televiziunea italiana renunta la celebrul concurs Miss Italia

Joi, 18 Iulie 2013, ora 11:45
2084 citiri
Televiziunea italiana renunta la celebrul concurs Miss Italia

Televiziunea de stat italiana a anuntat miercuri ca a renuntat dupa 25 de ani la difuzarea Miss Italia, concursul de frumusete care i-a deschis actritei Sophia Loren drumul spre Hollywood, intrucat aceasta competitie "a inceput sa isi arate varsta", informeaza Reuters.

Aceasta decizie, previzibila intr-o tara in care numeroase femei frumoase si sumar imbracate apar in mod constant in emisiunile difuzate de principalele televiziuni, in special de acelea din imperiul Mediaset, detinut de fostul premier italian Silvio Berlusconi, a dat insa nastere unor dezbateri viguroase in Italia.

Antonio Verro, membru in consiliul de administratie al televiziunii publice italiene RAI, a declarat pentru Radio 24 ca presedinta acelui consiliu de administratie, Anna Maria Tarantola, a dorit ca RAI sa renunte la difuzarea concursului Miss Italia, intrucat acesta "da un exemplu negativ". Antonio Verro spune ca s-a opus acestei decizii si spera ca RAI va transmite totusi celebrul concurs de frumusete, intr-un format redus.

In fiecare an, mii de femei tinere se inscriu in competitie si spera sa se califice in finala acestui concurs, care a contribuit la lansarea carierelor multor actrite si prezentatoare TV inca de la prima lui editie in 1939. Sophia Loren a concurat la Miss Italia in 1950 fara sa castige titlul, consolandu-se insa cu trofeul "Miss Elegance".

Femeile, "un porc pregatit sa fie taiat"

Criticii acestui format de concurs spun ca spectacolul oferit de concurentele care defileaza pe un podium in fata unui juriu apartine unei epoci trecute, in care rolul femeii era redus la aspectul fizic, de preferat unul imbunatatit prin dieta sau operatii estetice.

Aceiasi critici denunta practicile din presa italiana, in cadrul careia camerele de filmat fac adeseori zoom-uri, cu nerusinare, pe sanii si picioarele femeilor, in special la televiziunile din grupul Mediaset.

Regizorul de film Roberta Torre a declarat pentru cotidianul L'Unita ca Miss Italia prezinta femeia ca pe "un porc pregatit sa fie taiat" si pune presiune asupra femeilor, obligandu-le sa se conformeze unui ideal uniform de frumusete.

Laura Boldrini, o reprezentanta a camerei inferioare a Parlamentului Italian, a laudat "alegerea moderna si civila" luata de RAI si a spus ca televiziunea italiana ofera prea putin spatiu in care femeile sa poata sa isi exprime parerile.

"Cele mai multe dintre ele sunt 'mute' si uneori dezbracate", a declarat ea intr-o conferinta despre violenta asupra femeilor, organizata in aceasta saptamana la Milano, argumentand ca focalizarea imaginilor pe felul in care arata femeile ii incurajeaza pe barbati sa le vada ca pe niste obiecte.

Laura Boldrini a fost insa aspru criticata pentru comentariile ei.

Organizatoarea concursului Miss Italia, Patrizia Mirigliani, spune ca astfel de concursuri de frumusete sunt organizate peste tot in lume si ca ea a schimbat formatul concursului tocmai pentru a incuraja o prezentare moderna a femeii.

Actrita Lucia Bose, in varsta de 82 de ani, care a castigat Miss Italia in 1947, a declarat pentru L'Unita ca acest concurs a fost "o bucata din istoria italiana" si ca multe dintre legendarele actrite din cinematografia italiana isi datoreaza faima acestei competitii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
#anulare Miss Italia, #concurs Miss Italia televiziune, #concursuri frumusete televizor, #femei frumoase Italia , #Televiziune