Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Selectia celor cinci licente de televiziune digitala ar putea incepe in ianuarie

Selectia celor cinci licente de televiziune digitala ar putea incepe in ianuarie


Autoritatea de reglementare in comunicatii, ANCOM, vrea sa lanseze in ianuarie procedura de selectie pentru cinci licente de TV digitala terestra (multiplexe), proces care se va incheia pana la 30 aprilie, a declarat joi presedintele institutiei, Catalin Marinescu.

"Conform calendarului orientativ pe care l-am intocmit, in perioada 1-15 noiembrie 2013 vor fi finalizate proiectul de hotarare a Guvernului, proiectul de decizie ANCOM referitor la procedura de selectie si proiectul de caiet de sarcini. Apoi, in prima parte a lunii decembrie aceste documente vor fi supuse consultarii publice si, pana la 15 ianuarie 2014, speram sa fie si aprobate. Publicarea anuntului privind lansarea procedurii de selectie va avea loc in perioada 15-30 ianuarie 2014", a afirmat Marinescu.

Ofertele vor fi deschise dupa sase saptamani de la momentul publicarii anuntului.

"Daca nu apar evenimente neprevazute si procedura se va desfasura conform calendarului propus, speram sa anuntam castigarii celor cinci licente de televiziune digitala pana la 30 aprilie 2013. Practic, viitorii operatori ai licentelor vor avea la dispozitie mai mult de 12 luni pana la momentul in care emiterea programelor TV analogice terestre va inceta, respectiv 17 iunie 2015", a spus Marinescu.

Acordarea celor licentelor este inclusa in Strategia privind tranzitia de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra, aprobata de Guvern in luna iunie.

Punerea in practica a obiectivelor strategiei va fi posibila printr-un plan de actiuni care prevede, printre altele implementarea, la nivel national, a patru licente de televiziune digitala (multiplexe) in banda UHF si unul in banda VHF, ramanand ca la nivel regional/local sa existe posibilitatea alocarii unor multiplexe suplimentare in functie de posibilitatile tehnice.

De asemenea, un multiplex din cele patru disponibile in banda UHF se va acorda cu impunerea unor conditii de acoperire teritoriala si de populatie, de preluare si transmisie necriptata a programelor, respectiv receptia libera a acestora in conditii economice transparente si nediscriminatorii, pentru programele publice de televiziune.

"Cele cinci multiplexe vor fi acordate simultan prin procedura de selectie organizata de ANCOM inainte de 17 iunie 2015. Acordarea unuia dintre cele cinci multiplexe va trebui sa respecte conditiile de acoperire teritoriale si de populatie, precum si conditii tehnice. Acest multiplex va functiona in banda UHF, va fi implementat ulterior datei de 17 iunie 2015 si va trebui sa asigure o acoperire in receptie fixa de 90% din populatie si 80% din teritoriu la 31 decembrie 2016", anunta Ministerul pentru Societatea Informationala, la 20 iunie.

Strategia mai prevede ca operatorul care transmite terestru in prezent programele publice de televiziune in format analogic poate implementa un program de extindere la nivel national a experimentului existent de televiziune digitala in standard DVB-T.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Mediafax
Articol citit de 1381 ori