Televiziunea a ajuns instrument de manipulare si santaj. De ce nu face CNA mai multe si mai repede?

Marti, 14 Februarie 2017, ora 07:45
1999 citiri
Televiziunea a ajuns instrument de manipulare si santaj. De ce nu face CNA mai multe si mai repede?
Foto: Facebook / Nicu Socol

In loc sa spuna adevarul, ca protestele sunt indreptate impotriva coruptiei, televiziunile care fac jocul partidelor aflate la putere isi manipuleaza telespectatorii inventand dusmani si inducand tot felul de frici, spune Dorina Rusu, membru al CNA.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Dorina Rusu vorbeste despre diverse tehnici de manipulare pe care le vedem folosite zilele acestea, cum ar fi campania de diabolizare a strainilor, teoria despre "binom" folosita impotriva Justitiei sau falsa dezbinare a societatii.

In acelasi timp, daca CNA ar fi sanctionat la timp derapajele de pe posturile TV, nu s-ar fi ajuns atat de departe, iar spatiul audiovizual ar fi "mai putin poluat", subliniaza Dorina Rusu, reamintind ca in Parlament este blocat de foarte mult timp raportul CNA pe 2015, a carui respingere ar duce la demiterea Laurei Georgescu din fruntea consiliului.

Un nou protest fata de activitatea CNA este anuntat pe Facebook pentru marti seara, sub titlul "Gata cu minciunile!".

Ca jurnalist si telespectator, cum apreciati ca a evoluat in ultimii ani calitatea programelor difuzate de posturile romanesti de stiri? Sunt stirile corecte si emisiunile de dezbatere echilibrate sau exista tot mai multe derapaje majore?

Cum e societatea, asa sunt si televiziunile. Televiziunea nu e mai rea, nici mai buna. Evolutiile lor sunt interdependente. Ca telespectator, cred ca exista televiziuni care sunt, in cea mai mare parte a timpului, corecte si echilibrate. Exista televiziuni care au zile bune si zile rele, ore mai bune si ore mai rele. Exista, in schimb, posturi TV care isi fac un titlu de glorie din a incalca regulile care tin de informarea corecta.

Sunt televiziuni care incearca, si de cele mai multe ori reusesc, sa pastreze impartialitatea. Dar sunt altele care fac, pe fata, jocuri politice. Diferentele se acutizeaza in perioade de criza, cand au loc evenimente majore, care impart societatea (campanii electorale, momente dramatice, cum a fost incendiul de la Colectiv, protestele generate de Ordonanta 13).

Situatia pe care o descriu se reflecta, in buna masura, in sesizarile pe care le primim la CNA, ceea ce inseamna ca sunt multi oameni care vad lucrurile la fel. Ca membru al Consiliului, ma simt responsabila, fata de acesti oameni, de felul in care arata spatiul audiovizual din Romania si ma straduiesc, atat cat depinde de mine, sa-l fac sa arate mai bine.

Se vorbeste frecvent despre "spalarea pe creier" a telespectatorilor.

Ce tehnici de ma... citeste mai departe despre "Televiziunea a ajuns instrument de manipulare si santaj. De ce nu face CNA mai multe si mai repede? Interviu" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#televiziuni manipulare protest ordonanta, #CNA proteste ordonanta, #Sebastian Ghita CNA , #Stiri Media