Cum ajung oamenii sa urmareasca si sa creada stirile false cu care sunt intoxicati zilnic

Sambata, 11 Martie 2017, ora 18:14
2386 citiri
Cum ajung oamenii sa urmareasca si sa creada stirile false cu care sunt intoxicati zilnic
Foto: Pixabay / CC0 Public Domain

Ai auzit despre stirile false, dar crezi ca tu nu poti fi pacalit asa usor, pentru ca ai surse de incredere si poti deosebi informatiile credibile de cele manipulatoare, multumita educatiei si simtului tau critic. Oare asa sa fie?

Potrivit lui George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian, toti putem cadea prada stirilor false in anumite circumstante.

Simtul critic aproape ca nu mai exista atunci cand suntem bombardati cu informatii, cand suntem stresati, obositi, mai putin atenti si suntem implicati si in alte activitati (ca de exemplu atunci cand suntem la volan si ascultam radioul).

In plus, un citat celebru spune ca "o minciuna repetata de o mie de ori ramane o minciuna, dar o minciuna repetata de un milion de ori devine adevar".

Dar sa o luam cu inceputul. "Scopul stirilor false este provocarea fricii, iar comportamentele ce rezulta pot satisface nevoile si interesele unor terti, starile generate pot fi usor de manipulat.

Am putea spune ca doar o parte a societatii pica in aceasta plasa, dar, daca aceasta este majoritatea, atunci sunt afectati si cei ce nu o cred", explica psihoterapeutul.

Cei din urma pot fi afectati prin simplul fapt ca ajung sa puna la indoiala ceea ce considera ca fiind adevarat, dar si "prin contaminarea grupului social din care fac parte", mai explica George Chiriacescu.

Si astfel ajungem la motivele care ne fac sa nu analizam critic o informatie. "Zona din care ne luam, de obicei, informatiile este perceputa de catre noi ca fiind 'sigura'. Daca nu avem incredere, nu o urmarim din start.

La aceasta stare de fapt se mai adauga si bombardamentul informatic, momentele in care ajungem la informatie, in trafic, la volan, sau seara, dupa zile istovitoare, momente in care suntem mai putin atenti, iar, apoi, nu mai revenim la evaluarea celor auzite", explica psihoterapeutul.

"Stresul, oboseala, multitasking-ul duc la o scadere a abilitatilor de concentrare, duc aceste resurse catre prioritatile de grad zero, serviciu, rutina zilnica si mai rar lasa loc pentru informatiile la nivel macro", puncteaza George Chiriacescu.

Mai e un truc de care se pot folosi cei care vor sa manipuleze: "Oamenii, in general, 'aud' informatiile care confirma ceea ce deja credeau sau stiau. Astfel, o stire noua, care speculeaza o tema sau un sistem de valori, va avea priza la segmentul social care impartaseste aceste valori, fara a mai trece, cel putin in prima instanta, printr-o analiza critica".

La fel de ad ...citeste mai departe despre "Cum ajung oamenii sa urmareasca si sa creada stirile false cu care sunt intoxicati zilnic" pe Ziare.com

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#stiri false victime psiholog, #stiri false educatie, #stiri false efecte, #stiri false manipulare, #stiri false mass media , #Stiri Media