Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Pe cine ciuvim astazi? Je suis Camelia Bogdan

Pe cine ciuvim astazi? Je suis Camelia Bogdan
Intr-un roman sud-american am gasit o metafora care se potriveste de minune unui stil dominant in presa romaneasca.

Un ofiter isi invinge in bataie un rival, il calca in picioare, apoi il scuipa si urineaza pe el. Insulta si rusine deplina. Ca sa il desfiinteze, sa il umple de dezonoare, nu era suficienta victoria. Acest tip de violenta il revedem intr-un model de abordare dihotomica a societatii romanesti.

Exista personaje devenite celebre datorita expunerii mediatice, care isi aroga astfel dreptul de a judeca si condamna pe oricine. Pana la desfiintarea sa.

Ritualic, de ani de zile, un grup de cetateni fara competente lamurite se strange in cerc televizat si distruge pe cate cineva. Cu cat persoana vizata le este mai departe, ca studii, tinuta sau pricepere, cu atat mai puternica este satisfactia de a o dobori.

Cred ca personajul emblematic poate da si numele acestei atitudini: inegalabilul Ciuvica este demn de aceasta onoare.

A ciuvi, ciuvire. La ceas de seara, publicul se strange la TV sa vada cine va fi ciuvit astazi.

Reteta este simpla: se pune in centrul studioului personajul dusmanos, apoi fiecare il scuipa, in urletele de admiratie ale celorlalti. Sudalma trebuie sa fie cat mai groasa, contrastul fata de valoarea, imposibil de contestat, prin urmare ignorata, a dusmanului sa fie cat mai puternic.

Spectatorii se uita cu bucurie complice: Uite, ba, ca nici asta nu e mai breaz ca noi. Ce atata scoala, talent, munca cinstita? Ia uite ce i-a zis-o/tras-o ciuvicul. Caci, vorba evreului suspect Freud, un ciuvic mic si ghebos zace in subconstientul fiecaruia dintre noi. Doar ca educatia si cutumele sociale ar trebui sa il tina ascuns. Cand asta nu se intampla, avem descarcarea animalelor din noi, avem oameni care aplauda minerii care bat un om in plina strada. Avem animalul din noi care aplauda linsajele de la televizor.

Care ciuveste. Cu entuziasm. Este greu sa faci studii, sa fii elegant, politicos, sa ai argumente. Sa ciuvesti, nimic mai simplu. Ia, baaaa, sa dam cateva exemple.

Primul este, firesc, din activitatea Maestrului Ciuvica insusi: venind vorba despre Andrei Plesu, acesta a fost ciuvit scurt: este "prost omul". Clar, da?

Al doilea este dintr-o adepta a ciuvismului, uimitoarea doamna Grapini, care l-a ciuvit si dumneaei tot pe Plesu: Ce a facut domle, in viata, fata de mine, care am scris, desi de-abia ma expri-mEz cat de cat corect, patru carti?

Mai doriti? Codrin Stefanescu, superbul orator, adept al gastrono ...citeste mai departe despre "Pe cine ciuvim astazi? Je suis Camelia Bogdan" pe Ziare.com

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2718 ori
Citeste mai multe desprejurnalisti presa televiziune