In Romania, exista un declin substantial privind capacitatea jurnalistilor de a-si face meseria: Suntem in rand cu Yemen, Burundi sau Zanzibar

Miercuri, 05 Decembrie 2018, ora 10:08
1093 citiri
In Romania, exista un declin substantial privind capacitatea jurnalistilor de a-si face meseria: Suntem in rand cu Yemen, Burundi sau Zanzibar
Foto: Arhiva Ziare.com

Jurnalismul este mai periculos in prezent decat in oricare moment din ultimii 10 ani, conform unui raport al organizatiei pentru drepturile omului Articolul 19, care releva ca 78 de jurnalisti au fost ucisi in 2017.

In Romania exista un declin substantial privind capacitatea jurnalistilor de a-si face treaba, scrie in raportul citat de The Guardian.

Un declin substantial in capacitatea jurnalistilor de a-si face meseria a fost remarcat in Yemen, Burundi, Romania, Zanzibar si Turcia, tara in care reporterii au recunoscut in particular ca se abtin de teama sa scrie despre presedintele Recep Tayyip Erdogan.

Aparitia tot mai multor guverne autoritare si amenintarea cenzurii au crescut presiunea asupra reporterilor la nivel global, conform organizatiei, care afirma ca 326 de jurnalisti au fost trimisi la inchisoare din cauza muncii lor in 2017.

Peste jumatate dintre cei inchisi sunt retinuti in Turcia, China si Egipt, deseori fiind acuzati ca se opun statului.

"Pretul protejarii dreptului la libera exprimare si informare a devenit extrem de mare: moarte, detentie si frica, iar spatiul pentru discutii si comunicari profunde este atacat.

Avem nevoie de cetateni informati, institutii puternice si statul de drept mai mult ca niciodata", a declarat Thomas Hughes, directorul executiv al organizatiei.

Gruparea a ajuns la concluzia ca ostilitatea fata de media devine din ce in ce mai frecventa in lume, in contextul existentei unor lideri populisti "puternici" al caror discurs este similar cu cel al presedintelui american, Donald Trump.

In mod special Europa de Est este o problema, a declarat Hughes.

Donald Trump a acuzat in repetate randuri presa din SUA ca fiind "rea" si "teribila" si pentru ca transmite "stiri false".

Exista dovezi care arata ca abordarea sa ii incurajeaza si pe altii, din Ungaria pana in Filipine, Albania si Canada.

"Retorica ostila care are efecte la nivel global: crimele din aceasta regiune au loc in medii in care presa este demonizata si insultata, inclusiv din partea oficialilor", se arata in raport. In mai putin de un an, jurnalisti au fost ucisi in Bulgaria, Slovacia, Rusia si Malta.

Datele Comitetului pentru Protectia Jurnalistilor (CPJ) arata ca situatia din 2018 este, cel mai probabil, una similara. De fapt, numarul celor ucisi, spre deosebire de cei care au murit in razboi sau alte incidente, este in crestere.

Recent, jurnalistul Washington Post Jamal Khashoggi a fost ucis in consulatul saudit din Ist ...citeste mai departe despre "In Romania, exista un declin substantial privind capacitatea jurnalistilor de a-si face meseria: Suntem in rand cu Yemen, Burundi sau Zanzibar" pe Ziare.com

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Ciolacu vrea investiții din Emirate pentru modernizarea Aeroportului Otopeni și a căilor ferate
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat că un parteneriat între București și Abu Dhabi ar avea ca prioritate modernizarea Aeroportului Otopeni, a porturilor și a infrastructurii...
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Mihai Trăistariu angajează cameristă, cu salariu negociabil. Ce pretenții are: ”Fetele tinerele fușeresc”
Cântărețul Mihai Trăistariu are câteva apartamente pe care le închiriază pe litoralul românesc, la Mamaia, drept pentru care artistul a anunțat că își dorește să angajeze o cameristă...
#raport amenintari jurnalisti Romania, #Romania jurnalism declin 2018 , #Stiri Media