Moartea lui ben Laden, privita cu scepticism

Luni, 25 Septembrie 2006, ora 10:30
1083 citiri

Moartea lui Osama ben Laden, mentionata intr-o nota a serviciilor secrete franceze, nu a fost confirmata duminica la Riyad, Washington, Islamabad sau Paris, dar revista Time citeaza la randul sau o sursa saudita care afirma ca liderul al-Qaida este "grav bolnav", relateaza AFP.Reprodusa sambata de cotidianul regional L'Est Republicain, aceasta nota a DGSE (Directia Generala a Serviciilor Externe), datata 21 septembrie, afirma ca serviciile de informatii saudite au "capatat convingerea ca Osama ben Laden este mort".

Teroristul in varsta de 49 de ani ar fi fost, la 23 august, victima unei severe crize de febra tifoida, care ar fi dus la o paralizie partiala a membrelor sale inferioare. Ascuzandu-se probabil in muntii de la granita dintre Afganistan si Pakistan, miliardarul de origine saudita ar fi fost victima "izolarii sale geografice", care a impiedicat acordarea "oricarei forme de asistenta medicala".

Sauditii "ar astepta sa obtina mai multe detalii si mai ales sa afle locul exact al inhumarii sale, pentru a anunta oficial vestea", potrivit notei DSGE, a carei autenticitate nu poate fi pusa la indoiala, din moment ce ministrul francez al apararii, Michele Alliot-Marie, a ordonat deschiderea unei anchete privind "scurgerea" catre presa a unui document clasat "secret de aparare".

De la "convingere" la confirmare este un pas pe care sauditii nu l-au facut. "Regatul Arabiei Saudite nu are nicio proba care sa permita sustinerea recentelor afirmatii ale presei, potrivit carora ben Laden este mort. Orice alta informatie este pur speculativa si nu poate fi confirmata din sursa independenta", a comentat ambasada Statelor Unite.

Secretarul american de stat, Condoleezza Rice, a dat asigurari ca nu are "cunostinta" despre un eventual deces al liderului terorist si nu a dorit sa comenteze credibilitatea informatiei. La fel si un purtator de cuvant al Casei Albe.

La Paris, presedintele Jacques Chirac afirmase, la randul sau, ca decesul liderului terorist "nu se confirma".

Seful diplomatiei franceze, Philippe Douste-Blazy, a declarat, duminica seara, la televiziunea franceza, ca "din cate stie", Osama ben Laden nu este mort.

In Pakistan, ministrul de interne, Aftab Sherpao, a declarat pentru AFP ca Islamabadul nu dispune de nicio confirmare a informatiei.

Moartea celui care a fost instigatorul declarat al atentatelor de la 11 septembrie 2001, soldate cu 2.973 de morti in Statele Unite, "ar fi o veste buna", a spus presedintele afgan, Hamid Karzai, aflat la Montreal. "Sunt numai speculatii. Sa asteptam sa vedem daca este adevarat sau nu", a adaugat el.

Citand o "sursa bine plasata de la Washington", revista americana Time afirma, pe site-ul sau internet, ca niciun inalt responsabil nu crede ca informatia cu privire la decesul lui ben Laden este adevarata, considerand mai degraba ca moartea lui ben Laden nu este decat o "ipoteza formulata de analisti ai serviciilor saudite, fara a avea dovada solida care sa o sustina".

Revista citeaza totusi o sursa saudita care, "sub acoperirea anonimatului", da asigurari ca Riyadul a primit in ultimele saptamani mai multe informatii care indicau o boala grava de care sufera islamistul.

"Nu este un zvon. Este foarte bolnav. A capatat o boala care se transmite prin apa si ar putea sa-i fie fatala. Insa nu avem informatii concrete care sa ne permita sa spunem ca este mort", a declarat aceasta sursa.

Tratata cu antibiotice, febra tifoida, caracterizata prin episoade de febra puternica si diaree, se transmite in special prin ingestia de apa sau alimente gatite in apa contaminata. Poate fi insotita de tulburari neurologice.

In septembrie 2005, un responsabil militar american din Afganistan afirmase deja ca ben Laden este bolnav si ca incearca sa primeasca ingrijiri. Anterior, responsabili pakistanezi dadusera asigurari ca ben Laden sufera de probleme renale si trebuie sa faca dializa in mod regulat.

In 2002, moartea sa fusese anuntata de trei ori, apoi dezmintita prin imagini video difuzate de al-Jazeera.

Analistii sunt de parere ca noile zvonuri cu privire la moartea lui ben Laden i-ar putea determina pe membrii retelei sa difuzeze noi mesaje video cu liderul lor. Ar fi pentru prima data dupa aproape doi ani. Ultimul mesaj cu ben Laden a fost transmis in iulie anul acesta, dar era unul audio. De asemenea, imagini vechi cu ben Laden, datand dinainte de atentatele de la 11 septembrie 2001, au fost difuzate anul acesta, cu cateva zile inainte de comemorarea a cinci ani de la atacurile antiamericane.

NewsIn

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...