Firmele vor ceda o parte din garantie daca contestatia licitatiei este respinsa

Miercuri, 02 Iunie 2010, ora 23:31
1468 citiri
Firmele vor ceda o parte din garantie daca contestatia licitatiei este respinsa

Firmele care contesta licitatii pentru contracte publice, dar ale caror reclamatii sunt respinse de Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor vor fi obligate sa cedeze statului, din garantia de participare, o suma fixa de pana la 40.320 lei si un procent raportat la valoarea contractului, potrivit Mediafax.

Noile conditii impuse firmelor care contesta rezultatul unei licitatii pentru contracte publice la Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) au fost introduse intr-un nou proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea achizitiilor publice.

Documentul, obtinut de MEDIAFAX, prevede ca in masura in care Consiliul respinge contestatia, autoritatea contractanta va retine contestatorului din garantia de participare o suma fixa de 630 lei, pentru un contract cu valoarea estimata la 63.000 lei inclusiv.

Sumele din garantia de participare la care firma contestatoare va fi obligata sa renunte cresc progresiv, in functie de valoarea estimata a contractului care face obiectul licitatiei.

Astfel, pentru un contract cu valoarea estimata intre 63.001 lei si 420.000 lei inclusiv va fi retinuta o suma fixa de 1.260 lei + 0,01% din ceea ce depaseste 63.001 lei. Pentru un contract in valoare de 420.001 lei - 4,2 milioane lei inclusiv va fi retinuta o suma de 2.520 lei + 0,01% din ce depaseste 420.001 lei.

Acelasi sistem de calcul va fi aplicat si pentru contractele cu o valoare superioara.

Conform proiectului, pentru contracte cu o valoare cuprinsa intre 4.200.001 lei si 42 milioane lei inclusiv, va fi cedata o suma fixa de 5.040 lei + 0,01% din ce depaseste 4.200.001 lei, pentru contracte cu o valoare intre 42.000.001 lei si 420 milioane lei va fi retinuta o suma de 10.080 lei + 0,01% din ce depaseste 42.000.001 lei.

Pentru contestarea fara succes a licitatiilor aferente contractelor de achizitie publica in valoare cuprinsa intre 420.000.001 lei si 4,2 miliarde lei va trebui cedata o suma de 20.160 lei + 0,01% din ce depaseste 420.000.001 lei.

Pragul maximal luat in calcul este cel pentru contracte cu o valoare estimata la peste 4,2 miliarde lei, caz in care din garantie se va retrage 40.320 lei +0,01%.

Garantia solicitata ofertantilor in vederea participarii la procedura de atribuire va fi in suma fixa reprezentand 2% din valoarea estimata a contractului/acordului-cadru si va trebui sa aiba o perioada de valabilitate cel putin egala cu perioada minima de valabilitate a ofertei.

Instanta competenta sa solutioneze plangerea formulata impotriva deciziei pronuntate de Consiliu privind procedurile de atribuire de servicii si/sau lucrari aferente infrastructurii de transport national va fi Curtea de Apel, sectia de contencios-administrativ si fiscal.

Cu exceptia cazurilor in care plangerea are ca obiect contestarea amenzii, Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor nu va avea calitatea de parte in proces.

In cazuri urgente, daca s-a platit cautiunea, presedintele instantei va putea dispune la cererea partii interesate, prin incheiere data cu citarea partilor, suspendarea executarii contractului. Cautiunea care trebuie depusa va fi in cuantum de 10% din valoarea contractului.

Decizia poate fi luata in cazuri temeinic justificate si pentru prevenirea unei pagube iminente. "Instanta solutioneaza cererea de suspendare luand in considerare consecintele probabile ale acesteia asupra tuturor categoriilor de interese ce ar putea fi lezate, inclusiv asupra interesului public.

Instanta va putea sa nu dispuna suspendarea executarii contractului in cazul in care consecintele negative ale acestora ar putea fi mai mari decat beneficiile lor", se arata in document. Amenzile pentru nerespectarea regulilor de achizitie publica vor fi cuprinse intre 20.000 lei si 100.000 lei.

Documentul limiteaza totodata numarul de membri ai Consiliului la 33 persoane, in timp ce numarul persoanelor cu statut de personal tehnico-administrativ va fi stabilit prin hotarare de guvern, dar nu mai impune ca presedintele Consiliului sa fie licentiat in drept, cum era indicat intr-un proiectat redactat in urma cu o luna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Creștere importantă a numărului de firme care și-au suspendat activitatea în România
Numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea în primele două luni din 2024 a fost de 4.328, în creştere cu 38,58% comparativ cu perioada similară a anului trecut, conform datelor...
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare. Cu ce specificații tehnice vin
AMD a dezvăluit noua sa gamă de procesoare, AMD Ryzen PRO Seria 8000 pentru desktop-uri și Seria 8040 pentru laptopuri. Noile procesoare sunt proiectate pentru a îmbunătăți semnificativ...
#contracte, #firme, #garantie, #licitiatii , #Reclame