Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Doua banci europene, acuzate in SUA de finantarea terorismului

Doua banci europene, acuzate in SUA de finantarea terorismului
Doua banci europene, banca britanica National Westminster Bank (NatWest) si cea franceza Credit Lyonnais, fac in SUA obiectul unor reclamatii in care sunt acuzate de colaborare cu organizatii palestiniene considerate drept teroriste.Prima dintre bancile mentionate, NatWest, este acuzata intr-o plangere colectiva depusa la un tribunal din New York ca a efectuat operatiuni financiare in folosul organizatiei palestiniene Interpal, care furnizeaza ajutor umanitar in teritoriile ocupate si are sediul in Marea Britanie. SUA au inscris Interpal pe lista organizatiilor teroriste in anul 2003.
Plangerea impotriva NatWest are ca autori victime si rude ale acestora ale mai multor atentate comise in Israel pe parcursul ultimilor ani si revendicate de miscarea radicala Hamas. Potrivit documentului, Interpal ar fi parghia financiara a Hamas, ce figureaza la randul sau pe lista cu indivizi si organizatii teroriste a Departamentului de Stat.

Cea de-a doua banca, Credit Lyonnais, este vizata de o plangere depusa la un tribunalul din statul New Jersey (nord-est) de Moses Strauss si familia acestuia Moses Strauss, cetatean american, a fost ranit in 2003, in timp ce frecventa o facultate in Israel, intr-un atentat sinucigas comis intr-un autobuz din Ierusalim, revendicat la randul sau de Hamas.

Credit Lyonnais este acuzata ca a efectuat operatiuni financiare in contul Comitetului de binefacere si ajutor pentru palestinieni (CBSP), organizatie cu sediul in Franta, considerata drept terorista in SUA.

Averea

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 784 ori