Doua banci europene, acuzate in SUA de finantarea terorismului

Vineri, 06 Ianuarie 2006, ora 16:40
1030 citiri

Doua banci europene, banca britanica National Westminster Bank (NatWest) si cea franceza Credit Lyonnais, fac in SUA obiectul unor reclamatii in care sunt acuzate de colaborare cu organizatii palestiniene considerate drept teroriste.Prima dintre bancile mentionate, NatWest, este acuzata intr-o plangere colectiva depusa la un tribunal din New York ca a efectuat operatiuni financiare in folosul organizatiei palestiniene Interpal, care furnizeaza ajutor umanitar in teritoriile ocupate si are sediul in Marea Britanie. SUA au inscris Interpal pe lista organizatiilor teroriste in anul 2003.

Plangerea impotriva NatWest are ca autori victime si rude ale acestora ale mai multor atentate comise in Israel pe parcursul ultimilor ani si revendicate de miscarea radicala Hamas. Potrivit documentului, Interpal ar fi parghia financiara a Hamas, ce figureaza la randul sau pe lista cu indivizi si organizatii teroriste a Departamentului de Stat.

Cea de-a doua banca, Credit Lyonnais, este vizata de o plangere depusa la un tribunalul din statul New Jersey (nord-est) de Moses Strauss si familia acestuia Moses Strauss, cetatean american, a fost ranit in 2003, in timp ce frecventa o facultate in Israel, intr-un atentat sinucigas comis intr-un autobuz din Ierusalim, revendicat la randul sau de Hamas.

Credit Lyonnais este acuzata ca a efectuat operatiuni financiare in contul Comitetului de binefacere si ajutor pentru palestinieni (CBSP), organizatie cu sediul in Franta, considerata drept terorista in SUA.

Averea

HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
HoReCa, 1/5 din PIB – TradeVille
Evoluția Cifrei De Afaceri Din Comerțul Cu Ridicata Cifra de afaceri din comerțul cu ridicata (cu excepția comerțului cu autovehicule si motociclete) a scăzut, in luna ianuarie, cu 20%...
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării a virat peste 286 de milioane de lei, pentru plățile restante din programul "Anghel Saligny"
Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei (MDLPA) a virat suma de 286.390.685,13 lei, în vederea decontării facturilor pentru 237 de obiective finanţate prin Programul...