Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Romania se pregateste de radio si TV digital

Romania se pregateste de radio si TV digital
Romania va beneficia de doua retele nationale de radio digital terestru (T-DAB) si opt retele nationale de televiziune digitala terestra (DVB-T), in cadrul planului de radiodifuziune digitala, stabilit la Geneva.A"Sfarsitul conferintei marcheaza practic tranzitia de la televizunea analogica la cea digitala, proces care, conform cerintelor Uniunii Europene, trebuie sa se finalizeze pana in 2012A", a spus Catalin Marinescu, presedinte IGCTI.
A"Negocierile pe care IGCTI le-a condus au fost pe alocuri destul de dure, insa in cele din urma socoteala de acasa ne-a iesitA", a adaugat Marinescu.

Televiziunea digitala va inlocui treptat televiziunea analogica, deoarece ambele functioneaza in aceleasi benzi de frecvente si, prin urmare, nu pot coexista la parametri de calitate optima.

A"Din acest moment, IGCTI va trebui sa pregateasca un plan de migrare de la televiziunea analogica la cea digitala, astfel incat sa putem respecta termenul dat de UEA", a adaugat Marinescu. Pana in 2012, cele opt retele nationale digitale de televiziune va trebui sa inlocuiasca cele trei retele nationale analogice de televiziune, existente in acest moment, si cele peste 300 de statii locale licentiate.

In ce priveste radioul, cele doua retele nationale digitale se adauga celor patru retele nationale analogice si celor doua retele digitale de T-DAB in banda L (1.452-1.479,5 MHz). Pentru unele zone, Romania a obtinut pentru televiziunea digitala chiar si a zecea acoperire cu caracter regional.

Negocieri dure

Cele mai dure negocieri pe care le-a avut Romania au fost cele cu Ucraina si cu Bulgaria. Reprezentantii Bulgariei au propus schimbarea radicala a planului pentru DVB-T in ultima saptamana. Daca Romania ar fi acceptat propunerile Bulgariei rezultatul insemna acces neechitabil la spectrul radioelectric in zona granitei. Negocierile cu Ucraina au durat trei zile si s-au incheiat cu semnarea de catre presedintele IGCTI, Catalin Marinescu, a unui protocol prin care ambele tari vor aplica conditii tehnice de implementare a Planului digital, pentru anumite zone din Romania si Ucraina.

Protocolul a fost semnat de ambele tari in ultima zi a conferintei, dupa lungi discutii. A"Profesionalismul delegatiei Romaniei in procesul de negociere a dus la rezultate benefice tarii noastre. Avand in vedere aceste realizari, nu mai avem decat sa trecem printr-un proces de tranzitie si sa aplicam o strategie de dezvoltare a acestei tehnologii la scara nationala," a declarat Florin Bejan, secretar de stat in cadrul Ministerului Comunicatiilor si Tehnologia Informatiei, care a semnat Acordul Geneva 2006 din partea Romaniei.

Televiziune oriunde, oricand

RRC-06 a avut drept scop elaborarea planului pentru televiziunea digitala, plan ce cuprinde spectrul de frecvente 174-230 MHz si 470-862 MHz. Peste 1.000 de delegati din 104 tari din Europa, Africa, Orientul Mijlociu si Iran au semnat Acordul Geneva 2006, ce cuprinde procedura de coordonare a frecventelor intre tarile semnatare. Noul Acord si planul asociat inlocuiesc Acordul Stockholm 1961 si planul pentru televiziunea analogica, pentru Europa, si Acordul Geneva 1989 pentru tarile din Africa.

Serviciile de televiziune digitala terestra ofera numeroase avantaje fata de televiziunea analogica: o gama mai larga de optiuni ale utilizatorului, calitate superioara a transmisiei audio si video, rate de transmisie mai mari ale datelor, eficienta mare de utilizare a spectrului - mai multe programe in aceeasi banda a canalului, consistenta fluxurilor de date pe distante lungi. Flexibilitatea inerenta serviciilor digitale de televiziune terestra ofera posibilitatea receptiei mobile a semnalului de televiziune, internet si serviciilor multimedia, facand ca aceste informatii si servicii sa fie utilizabile oricand si oriunde. Se deschide, astfel, o poarta noilor tehnologii precum DVB-H (televiziune digitala portabila - handheld) si HDTV (televiziune de inalta definitie). In acelasi timp, prin avantajul utilizarii eficiente a spectrului, se creeaza posibilitati mai mari de alocare a benzilor pentru serviciile mobile, fixe si de radionavigatie.


PC Forum


www.directnews.ro - Topul stirilor zilei

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1069 ori