Unda verde disponibilizarilor in institutii publice

Miercuri, 27 Ianuarie 2010, ora 23:26
1959 citiri
Unda verde disponibilizarilor in institutii publice

Conducatorii autoritatilor si instututiilor publice pot trece la "renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activitatii prin reducerea numarului de posturi, pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobat", potrivit unei Ordonante de Urgenta a guvernului.

Masura ii vizeaza si pe angajatii de la stat care au semnat cu angajatorii contracte colective de munca si poate fi aplicata din luna februarie, de cand se aplica ordonanta adoptata luni de Executiv.

Astfel, "pentru incadrarea in cheltuielile de personal aprobate, pana la implinirea termenelor contractelor colective de munca, conducatorul autoritatilor si institutiilor (...) va proceda, dupa caz, la renegocierea drepturilor salariale sau la reorganizarea ori restructurarea activitatii prin reducerea numarului de posturi, in conditiile legii", se arata in "ordonanta de urgenta a Guvernului privind unele masuri de reincadrare in functii a unor categorii de personal din sectorul bugetar si stabilirea salariilor acestora precum si alte masuri in domeniul bugetar", obtinuta de NewsIn.

Ordonata ce impune normele de aplicarea a Legii unitare a salarizarii prevede la articolul 4 ca drepturile salariale ale angajatilor vor fi stabilite de conducatorul institutei, cu avizul ordonatorului principal de credite pentru a se incadra in cheltuielile de personal aprobate.

Actul normativ impune, de asemenea, renuntarea la contractele colective de munca (CCM) si la salariile de merit, incepand cu 2010.

"Salarizarea personalului autoritatilor si institutiilor publice care si-au schimbat regimul de finantare, in conformitate cu dispozitiile Legii nr. 329/2009 privind reorganizarea unor autoritati si institutii publice, rationalizarea cheltuielilor publice, sustinerea mediului de afaceri si respectarea acordurilor-cadru cu Comisia Europeana si Fondul Monetar International, din institutii finantate integral din venituri proprii in institutii finantate integral sau partial de la bugetul de stat, se realizeaza potrivit prevederilor contractelor colective de munca legal incheiate, pana la implinirea termenului pentru care au fost incheiate, in limita cheltuielilor de personal aprobate", se arata in Ordonanta.

Dupa implinirea termenului pentru care au fost incheiate contractele colective de munca, angajatii vor fi "reincadrati pe noile functii, stabilite de ordonatorul principal de credite, corespunzator atributiilor, responsabilitatilor si competentelor specifice postului, prin asimilare cu functiile din institutia care il preia in structura, subordine sau in finantare, dupa caz".

"Cuantumul individual al drepturilor salariale, inclusiv al sporurilor (...), se stabileste de conducatorul institutiei sau autoritatii publice, astfel incat sa se asigure incadrarea in cheltuielile de personal aprobate, cu avizul ordonatorului principal de credite", potrivit documentului.

Totodata, salariile de merit - stabilite in anul 2009 pe o perioada care se intinde si in anul 2010 - urmeaza a fi introduse in salariul de baza "pana la expirarea perioadei pentru care au fost acordate". "Dupa aceasta perioada, vor fi recalculate in mod corespunzator salariul de baza si celelalte sporuri calculate la acesta. Incepand cu anul 2010, acest drept nu se mai stabileste. In toate cazurile, in salariul de baza al functiilor de conducere este inclusa indemnizatia de conducere", se mai arata in ordonanta.

Actul adoptat de Guvern mai prevede ca "reincadrarea personalului didactic din invatamant, la data de 1 ianuarie 2010, se face luand in calcul salariile de baza la data de 31 decembrie 2009 stabilite in conformitate cu prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.41/2009 privind unele masuri in domeniul salarizarii personalului din sectorul bugetar pentru perioada mai-decembrie 2009, aprobata prin Legea nr.300/2009, si ca tariful orar pentru garzile efectuate de personalul sanitar cu pregatire superioara pentru asigurarea continuitatii asistentei medicale in afara normei legale de munca si a programului normal de lucru de la functia de baza se determina intr-un cuantum care sa nu depaseasca nivelul determinat pentru luna decembrie 2009, fara a fi afectat de masurile de reducere a cheltuielilor de personal aprobat".

Ordonanta prevede, la articolul 7, ca "in anul 2010, majorarea salariilor, a soldelor functiilor de baza si a indemnizatiilor lunare se va face numai pentru cele care au un nivel mai mic de 705 lei/luna si numai daca in mod cumulat cu sporurile si indemnizatiile acordate nu este depasita aceasta valoare". 

”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
”Taxa pe soare” va fi abrogată prin OUG. Ce propune Ministerul lui Sebastian Burduja
Ministerul Energiei va propune abrogarea printr-o ordonanţă de urgenţă a „taxei pe soare” pentru prosumatori, a anunţat ministrul PNL Sebastian Burduja. Liberalul a adăugat că această...
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat (Bento) la Quarterly Report 3: ”Rezultatele din 2023 au fost un record pentru noi”
Radu Scarlat, Director General & Președinte al Consiliului de Administrație Bento, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de...
#disponibilizari, #institutii publice, #guvern , #Publicitate