Statele vest-europene trebuie sa imprumute 2.200 mld. euro in 2010

Marti, 26 Ianuarie 2010, ora 14:21
914 citiri
Statele vest-europene trebuie sa imprumute 2.200 mld. euro in 2010

Guvernele tarilor Europei Occidentale ar trebui sa imprumute in acest an suma record de aproximativ 2.200 miliarde euro pentru finantarea deficitelor publice, care au explodat odata cu criza economica, potrivit unui raport publicat marti de Fitch, citat de AFP si preluat de NewsIn.

Suma reprezinta 19% din produsul intern brut (PIB) cumulat al acestor 16 state (cele 15 tari membre ale Uniunii Europene inainte de largirea UE spre Est, la care se adauga Elvetia).

Cresterea fata de 2009 este "marginala", dar volumul imprumutat de aceste tari anul trecut, respectiv 2.120 miliarde euro (17% din PIB), era deja "cel mai mare" din ultimele decenii.

Franta va recurge cel mai mult la indatorare in cursul acestui an, cand va imprumuta 454 miliarde euro, urmata de Italia (393 miliarde euro), Germania (386 miliarde euro) si Marea Britanie (279 miliarde euro), potrivit estimarilor Fitch.

Raportat la dimensiunea economiei, cele mai mari imprumuturi vor fi facute de Italia, Belgia, Franta si Irlanda, de aproximativ 25% din PIB.

Potrivit Fitch, "anul 2010 ar urma sa fie caracterizat de o mai mare volatilitate a pietelor europene de obligatiuni de stat", dupa un 2009 "favorabil" acestora, datorita dobanzilor mici si a unei cereri sporite din partea sectorului privat. In schimb, in acest an, "dobanzile pentru obligatiunile de stat ar putea creste, chiar destul de puternic", a atentionat agentia de rating.

"Mai multe tari europene si-au marit substantial soldul datoriei pe termen scurt in 2009", a mai subliniat agentia de rating, mentionandu-si ingrijorarea fata de aceasta expunere marita la eventuale variatii ale dobanzilor.

Deficitele publice ale celor mai multe tari au explodat ca urmare a crizei, care a diminuat incasarile bugetare si a majorat cheltuielile pentru relansarea economica. In scopul finantarii acestor deficite, guvernele vor trebui sa recurga masiv la indatorare, mai noteaza Fitch.

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#criza, #deficit, #fitch, #public, #state , #Publicitate