Lovitura financiara pentru televiziunea publica: interzicerea publicitatii

Joi, 17 Octombrie 2013, ora 16:07
1197 citiri
Lovitura financiara pentru televiziunea publica: interzicerea publicitatii

Senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu a afirmat joi ca unii membri ai Comisiei de cultura din Senat intentioneaza sa initieze pana la sfarsitul anului o propunere legislativa de modificare a Legii de organizare si functionare a Societatii Romane de Televiziune, prin care televiziunii publice i se va interzice sa difuzeze publicitate.

"Va anunt ca foarte curand vom interzice televiziunii publice sa mai primeasca publicitate. Mai multi colegi, cred ca toti, din Comisia pentru cultura din Senat, intentionam sa schimbam, sa facem un act normativ astfel incat televiziunea publica sa nu mai poata beneficia de publicitate, dupa modelul BBC. E o televiziune publica, emisiunile nu trebuie intrerupte prin publicitate", a afirmat senatorul PNL Sorin Rosca Stanescu, la dezbaterea pe care a organizat-o avand tema "Sa schimbam impreuna Legea Audiovizualului".

El a precizat ca televiziunea publica primeste bani prin taxa radio-tv.

"Televiziune publica primeste bani inclusiv de la telespectatori, cum bine stiti, astfel incat nu ar trebui sa mai aiba nevoie de publicitate. In acest moment, televiziunea publica incaseaza circa opt milioane de euro pe an (n.r. - din publicitate). Nu este o suma foarte mare, dar este o suma extrem de necesara daca ne gandim ca ea poate fi redirectionata in piata, catre televiziunile comerciale, care au mult de suferit in aceasta perioada de criza sub aspect financiar", a adaugat senatorul liberal.

El a precizat ca aceasta prevedere privind TVR nu are nicio legatura cu proiectul noii Legi a audiovizualului, pe care intentioneaza sa il initieze.

"Modificarea legii de organizare si functionare a Televiziunii Romane nu are legatura cu discutiile pe care le-am purtat astazi, eu doar am mentionat acest aspect, pentru ca la un moment dat a fost o discutie legata de televiziunea publica. Cred ca asta se va intampla anul acesta (n.r. - legea de modificare a SRTv)", a mai spus Rosca Stanescu.

Propunerea lansata de senatorul liberal a fost agreata de Narcisa Iorga, membru CNA.

"Cred ca acest lucru va duce la indeplinirea mai serioasa a rolului public al institutiei publice, si nu o competitie incorecta in piata audiovizualului", a spus Narcisa Iorga.

Pe de alta parte, Cristina Trepcea, membru CNA, considera ca este necesara o reglementare care sa oblige televiziunea publica sa fie "diferita de televiziunile comerciale", televiziunile comerciale fiind "intreprinderi comerciale care trebuie sa faca profit", ceea ce televiziunea publica nu este.

"Televiziunea publica nu are voie decat la opt minute de publicitate pe ora si nu are voie, chipurile, sa rupa emisiunile cu publicitate, dar a facut tot felul de alte inventii. Nu se deosebeste cu nimic (n.r. - de televiziunile comerciale). Televiziunea publica merge la masa de publicitate de pe piata si concureaza cu televiziunile comerciale si sunt o gramada de nenorociri care decurg din aceasta atitudine. Eu cred ca, daca vrem sa modificam ceva in lege, trebuie sa ne gandim sa ne ocupam de interesul public si sa obligam cumva prin lege", a spus Trepcea.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...