Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Reintroducerea biletului la ordin pentru autoritatile locale este o masura inutila

Reintroducerea biletului la ordin pentru autoritatile locale este o masura inutila

Reintroducerea sistemului de plata cu bilete la ordin emise de autoritatile locale este posibila, insa este o masura inutila, in conditiile in care nu se pot face plati pe baza acestor instrumente finaciare, a declarat luni, pentru NewsIn, secretarul de stat in MFP, Gheorghe Gherghina.

"Institutiile publice trebuie sa inteleaga faptul ca biletul la ordin nu le avantaja in relatia cu furnizorii si cu cei care efectuau lucrari de interes public. Poate fi folosit la fel de bine ordinul de plata in relatiile contractuale", a afirmat Gherghina.

"In toate tarile din Europa se merge pe bugete de plati si bugete de angajament. Trezoreria nu platea nici pana acum biletele la ordin ajunse la scadenta daca nu erau sume alocate special pentru respectivul proiect", a adaugat el.


Pe de alta parte, reprezentantul Ministerului Finantelor Publice spune ca nu are nimic impotriva introducerii biletelor la ordin pentru agentii economici privati.


Vicepremierul Dan Nica a declarat luni ca sistemul de plata cu bilete la ordin emise de autoritatile locale va fi reintrodus, pentru a nu afecta programele de investitii, fiind totodata o masura benefica in perioada crizei deoarece utilizeaza resurse financiare private.


Plata cash a salariilor pentru bugetari, greu de introdus


Pe de alta parte, revenirea la plata in numerar a functionarilor publici s-ar putea face in termen de 45 de zile, insa "este foarte greu sa revenim la vechiul sistem de plata, in conditiile in care ne-am chinuit ani de zile sa revenim la civilizatie", a afirmat Gherghina, referitor la motivarea Curtii Constitutionale, care a decis ca drepturile salariale ale persoanelor din institutiile publice se micsoreaza prin folosirea cardurilor, iar angajatii nu pot scoate cati bani vor, din cauza plafoanelor stabilite de banca, ceea ce duce la incalcarea dreptului de proprietate.


Obligarea personalului din institutiile publice de a primi drepturile salariale prin intermediul cardului conditioneaza folosinta acestor "bunuri" de existenta bancomatelor si automat de vointa unor persoane juridice private (banci), care percep pentru eliberarea banilor anumite comisioane, arata magistratii Curtii Constitutionale (CCR) in motivarea deciziei din 16 iunie, cand a declarat necontitutionale mai multe articole de lege privind plata pe card a salariilor din administratie.


"In aceste conditii", arata CCR, "se ajunge la micsorarea drepturilor salariale ale persoanelor din institutiile publice, fara a se tine cont de consimtamantul acestora.


Mai mult, titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale in orice situatie, fiind tinuti de limitarea zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca".


"Or, nici chiar legiuitorul nu poate limita un drept, decat doar pentru un interes de utilitate publica, si nicidecum pentru un interes privat", motiveaza judecatorii Curtii Constitutionale decizia prin care au admis sesizarea Avocatului Poporului.


Secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice a tinut sa precizeze ca "statul garanteaza plata integrala a salariilor bugetarilor" si, in aceste conditii, este greu de inteles care este diferenta dintre plata veniturilor salariale pe card si plata in cash a acestora.


Curtea Constitutionala a admis, pe 16 iunie, o exceptie de neconstitutionalitate invocata de Avocatul Poporului, privind patru articole din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 149/2007, in care se reglementeaza plata drepturilor salariale prin card, in administratia publica.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1247 ori
Citeste mai multe desprebilete ordin reintroducere nica