Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proiectul Legii privind guvernanta corporatista a intreprinderilor publice, in dezbatere publica

Proiectul Legii privind guvernanta corporatista a intreprinderilor publice, in dezbatere publica

Proiectul de Lege privind guvernanta corporatista a intreprinderilor publice a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Justitiei, prin actul normativ urmand sa fie delimitata sfera intreprinderilor publice si stabilite atributiile autoritatii tutelare, anunta NewsIn.

Potrivit expunerii de motive a proiectului publicat, pe 11 octombrie, pe site-ul MJ, imbunatatirea guvernantei corporatiste a intreprinderilor publice (de stat) reprezinta un obiectiv asumat de Guvernul Romaniei prin Scrisoarea de Intentie catre Fondul Monetar International, aprobata de Guvern, prin Memorandum, pe 7 iunie.

"Guvernanta corporatista a intreprinderilor de stat reprezinta ansamblul de reguli care guverneaza sistemul de administrare si control in cadrul unei intreprinderi publice, raporturile dintre consiliul de administratie, conducerea executiva, actionari si alte persoane interesate (stakeholders)", se arata in documentul citat.

De asemenea, sunt expuse obiectivele prevazute in Scrisoarea de Intentie care vizeaza imbunatatirea guvernantei corporatiste a intreprinderilor de stat.

Acestea se refera la audituri externe independente, raportarea si publicarea trimestriala a datelor financiare, consolidarea drepturilor actionarilor minoritari, transferul controlului financiar de la ministerele de resort la Ministerul Finantelor Publice.


De asemenea, la intreprinderile mari va fi un proces international de selectie, derulat de firme de resurse umane recunoscute pe plan international, iar membrii consiliului de administratie vor fi selectati de actionari si evaluati de specialisti independenti.

Proiectul de lege propune delimitarea sferei intreprinderilor publice.


Acestea ar urma sa fie impartite in trei categorii: regii autonome infiintate de stat sau de o unitate administrativ-teritoriala, companii si societati nationale, societati comerciale la care statul sau o unitate administrativ-teritoriala este actionar unic sau majoritar si societati comerciale la care una sau mai multe intreprinderi publicede tipul regiilor sau companiilor autonome detin o participatie majoritara sau o participatie ce le asigura controlul.


Totodata, sunt stabilite atributiile autoritatii tutelare a unei intreprinderi publice: rol coordonator, exercitarea calitatii de actionar a statului, fara interventie in managementul regiei autonome/societatii, se mai arata in expunerea de motive.


Proiectul de lege reglementeaza si stabilirea raporturilor intre autoritatea tutelara, consiliul de administratie, conducerea executiva, pentru a asigura independenta deciziei de administrare si de management, stabilirea conditiilor in care sunt selectati administratorii si managerii societatii: selectie obiectiva, efectuata de o comisie de specialisti in recrutare resurse umane, asistati, daca este cazul, de un expert independent specializat in recrutare resurse umane, componenta consiliului de administratie.


Mai mult, sunt prevazute reguli pentru o mai accentuata protectie si reprezentare a actionarilor minoritari (votul cumulativ, conditii mai simple pentru votul in absentia), precum si reguli care sa asigure transparenta deciziei de administrare fata de actionari si public si care sa asigure transparenta politici de actionariat a statului.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1621 ori