Piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 11% in T3

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 11:32
1069 citiri
Piata bunurilor de folosinta indelungata a scazut cu 11% in T3

Piata totala a bunurilor de folosinta indelungata monitorizata de GfK TEMAX a fost de 305 milioane de euro in cel de-al treilea trimestru al acestui an, in scadere cu 11% fata de aceeasi perioada din 2009, cand a inregistrat valoarea de 343 milioane de euro, potrivit unui raport publicat luni de GfK, transmite NewsIn.

"Doar sectorul foto (+9%) si cel al electronicelor de larg consum (+0,1%) au avut vanzari mai bune decat in T3 2009, desi trebuie mentionat faptul ca piata electronicelor de larg consum este puternic influentata de o singura categorie, cea a televizoarelor", se arata in raport.

Astfel, in comparatie cu aceeasi perioada a anului precedent, in cel de-al treilea trimestru al anului 2010, vanzarile de aparate foto digitale si rame foto digitale au crescut cu 9%, atingand o valoare de 10 milioane euro in T3 2010.

In ceea ce priveste sectorul produselor electronice de larg consum, acesta a afisat o usoara crestere, de 0,1%, cu vanzari de 59 milioane euro.

Potrivit raportului, tehnologia Flat TV continua sa creasca in importanta pe piata, inregistrand un salt de 12% in T3 2010 fata de T3 2009, in timp ce elevizoarele cu ecran plat mediu (32") inca reprezinta aproape jumatate din totalul vanzarilor LCD de pe piata.

Cu toate acestea, ritmul de crestere este mai lent pentru acest segment, comparativ cu TV de 22 - 23", a caror cota in unitati LCD a crescut la aproape un sfert in T3 2010.

Pe de alta parte, piata romaneasca a electrocasnicelor mici a scazut cu 4,1% in T3 2010 comparativ cu T3 2009, ajungand la 19 milioane de euro.

"Pe baza cresterii cererii pe piata, produse cum ar fi fiarele de calcat, categoria aparatelor electrice de ras si de epilat si aspiratoarele au atins in T3 2010 cea mai mare valoare a anului, dar au fost inca sub valoarea din T3 2009.

In schimb, vanzarile de aparate de tuns si aparate de preparare a bauturilor calde au fost mai mari decat in trimestrul similar al anului trecut", se spune in raport.

Cu vanzari de 91 milioane euro in al treilea trimestru din 2010, piata pentru electrocasnicele mari a fost cu 7% sub performanta atinsa in trimestrul al treilea din 2009.

Cu toate acestea, vanzarile in T3 2010 au fost cu 23% peste cele obtinute in T2 2010.

Conform raportului GfK, sectorul IT a scazut in al treilea trimestru al acestui an, in comparatie cu perioada corespunzatoare a anului trecut, cu 8,4%, atingand o valoare de 79 milioane de euro.

"Programul guvernamental - Euro200 - a incurajat consumatorul sa se concentreze asupra produselor IT, mai ales in timpul vacantei de vara, dar efectele negative ale cresterii TVA au insemnat ca vanzarile au fost mai mici decat ar fi fost de asteptat", se arata in raport.

Piata telecomunicatiilor a avut o scadere de 32,8%, avand o valoare de 41 milioane euro in al treilea trimestru din 2010, in vreme ce sectorul echipamentelor de birou s-a diminuatcu 37,2% comparativ cu perioada similara a anului 2009, atingand o valoare de 6 milioane euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
The Boring Phone: dispozitivul destinat să combată dependența de smartphone-uri
HMD a anunțat lansarea unui nou model de telefon: The Boring Phone. Produsul va fi prezentat în cadrul unui eveniment la Milan Design Week, pe data de 18 aprilie. Telefonul face parte dintr-o...
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
#gfk, #piata, #bunuri, #folosinta, #studiu , #Publicitate