Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Legea parteneriatului public-privat se schimba

Legea parteneriatului public-privat se schimba

Guvernul va avea dreptul ca la licitatia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat sa respinga o oferta considerata ca avand "un pret neobisnuit de scazut" si in cazul careia exista indicii, dupa analizarea unor date suplimentare, ca nu va putea fi sustinuta tehnic de investitor, relateaza Mediafax.

Prevederea a fost inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX si care modifica Legea parteneriatului public-privat, dupa ce Comisia Europeana a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca textul acestei legi incalca normele UE in domeniu.

"In cazul in care un ofertant depune o oferta cu un pret neobisnuit de scazut, partenerul public are dreptul sa o descalifice, daca in urma analizei unor detalii solicitate in scris de la ofertant aceasta nu este sustinuta din punct de vedere tehnic, financiar, logistic ori nu corespunde din alte puncte de vedere stabilite de catre partenerul public prin anuntul de selectie", se arata in document.


Proiectul nu include si definitia pretului considerat "neobisnuit de scazut", dar legislatia in vigoare privind achizitiile publice trateaza o astfel de oferta in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului.


In document mai este stabilit ca, in cazul nefinalizarii discutiei cu niciunul dintre investitorii care au depus oferte pentru un contract de parteneriat public-privat, autoritatea publica are dreptul la reluarea intregii proceduri, chiar si cu refacerea studiului de prefezabilitate.


Investitorii vor fi selectati prin procedura deschisa (desfasurata intr-o singura etapa, in care orice investitori interesat poate depune o oferta) sau prin dialog competitiv (care se desfasoara in doua etape, in care ofertele sunt depuse doar de catre investitorii selectati in urma evaluarii scrisorii de intentie). 


Procedura deschisa sau de dialog competitiv va putea fi finalizata chiar daca este depusa o singura oferta, daca sunt respectate cerintele minime din anuntul de selectie.


Toate aceste modificari sunt explicate prin faptul ca Directia Generala Piata Interna si Servicii a Comisiei Europene a atras atentia autoritatilor romane ca actuala lege a parteneriatului public-privat, in vigoare din octombrie 2010, este in contradictie cu normele UE si a solicitat remedierea de urgenta a problemelor de neconformitate. Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1551 ori