Legea parteneriatului public-privat se schimba

Marti, 12 Aprilie 2011, ora 16:53
1784 citiri
Legea parteneriatului public-privat se schimba

Guvernul va avea dreptul ca la licitatia pentru atribuirea unui contract de parteneriat public-privat sa respinga o oferta considerata ca avand "un pret neobisnuit de scazut" si in cazul careia exista indicii, dupa analizarea unor date suplimentare, ca nu va putea fi sustinuta tehnic de investitor, relateaza Mediafax.

Prevederea a fost inclusa intr-un proiect de ordonanta de urgenta obtinut de MEDIAFAX si care modifica Legea parteneriatului public-privat, dupa ce Comisia Europeana a atentionat autoritatile de la Bucuresti ca textul acestei legi incalca normele UE in domeniu.

"In cazul in care un ofertant depune o oferta cu un pret neobisnuit de scazut, partenerul public are dreptul sa o descalifice, daca in urma analizei unor detalii solicitate in scris de la ofertant aceasta nu este sustinuta din punct de vedere tehnic, financiar, logistic ori nu corespunde din alte puncte de vedere stabilite de catre partenerul public prin anuntul de selectie", se arata in document.

Proiectul nu include si definitia pretului considerat "neobisnuit de scazut", dar legislatia in vigoare privind achizitiile publice trateaza o astfel de oferta in raport cu ceea ce urmeaza sa fie furnizat, executat sau prestat, atunci cand pretul ofertat, fara TVA, reprezinta mai putin de 85% din valoarea estimata a contractului.

In document mai este stabilit ca, in cazul nefinalizarii discutiei cu niciunul dintre investitorii care au depus oferte pentru un contract de parteneriat public-privat, autoritatea publica are dreptul la reluarea intregii proceduri, chiar si cu refacerea studiului de prefezabilitate.

Investitorii vor fi selectati prin procedura deschisa (desfasurata intr-o singura etapa, in care orice investitori interesat poate depune o oferta) sau prin dialog competitiv (care se desfasoara in doua etape, in care ofertele sunt depuse doar de catre investitorii selectati in urma evaluarii scrisorii de intentie). 

Procedura deschisa sau de dialog competitiv va putea fi finalizata chiar daca este depusa o singura oferta, daca sunt respectate cerintele minime din anuntul de selectie.

Toate aceste modificari sunt explicate prin faptul ca Directia Generala Piata Interna si Servicii a Comisiei Europene a atras atentia autoritatilor romane ca actuala lege a parteneriatului public-privat, in vigoare din octombrie 2010, este in contradictie cu normele UE si a solicitat remedierea de urgenta a problemelor de neconformitate. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#guvern, #contract parteneriat public privat, #licitatie contract parteneriat public privat , #Publicitate