ICBC a demarat cea mai mare operatiune de cotare publica din lume

Luni, 16 Octombrie 2006, ora 12:40
844 citiri

Cea mai mare banca din China, Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) a lansat, luni, oferta de subscriere de actiuni destinata persoanelor particulare, operatiune care ar putea deveni cea mai mare IPO derulata vreodata la nivel mondial, informeaza AFP.Daca pretul pe actiune se va situa la marginea superioara a intervalului propus, ICBC ar putea strange in total aproximativ 22 miliarde dolari, depasind astfel precedentul record de 18,4 miliarde dolari stabilit in anul 1998, cand a avut loc operatiunea de plasare publica a actiunilor NTT DoCoMo, cel mai mare operator de telecomunicatii din Japonia. O alta premiera ICBC este faptul ca va fi introdusa simultan la bursele din Shanghai si Hong Kong. Prima cotare ar urma sa aiba loc la data de 27 octombrie. Potrivit unor informatii de presa neconfirmate inca, pretul pe actiune ar urma sa fie stabilit vineri.

Dupa China Construction Bank si Bank of China, ICBC este a treia mare banca chineza de stat care a fost introdusa la bursa din Hong Kong. In luna mai a acestui an, Bank of China, a doua banca chineza, a strans 11,2 miliarde dolari prin operatiunea sa de cotare publica initiala, iar anterior, in luna octombrie 2005 China Construction Bank, a treia banca chineza, a strans opt miliarde dolari printr-o operatiune similara.

Toate aceste plasamente se inscriu in valul de privatizari partiale demarate de autoritatile chineze in sectorul bancar, pentru a asana astfel sectorul financiar inainte de programata deschidere a sectorului bancar chinez in fata institutiilor straine, operatiune programata pentru sfarsitul acestui an.

Rompres

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...