Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

FMI propune o taxa asupra sectorului financiar

FMI propune o taxa asupra sectorului financiar

FMI va propune la sfarsitul lui aprilie crearea unui mecanism cu resurse provenind de la banci care sa poata fi folosit in cazul unei noi crize a sistemului financiar, a spus marti directorul general al FMI, precizand ca guvernele nu vor mai putea apela la contribuabili pentru salvarea bancilor, informeaza NewsIn.

"Vom propune la sfarsitul lunii aprilie o taxa asupra sectorului financiar, pentru a evita pe viitor un comportament riscant din partea bancilor si a oferi resursele necesare salvarii lor in caz de nevoie", a explicat Strauss-Kahn.

FMI va trebui sa trimita in aprilie grupului marilor economii dezvoltate si emergente, G20, un raport privind recomandarile sale asupra unei taxe care sa permita "recuperarea banilor publici care au fost folositi pentru sustinerea bancilor si a altor institutii financiare in perioada crizei".


Strauss- Kahn a mentionat ca in cazul crizei pe care sistemul financiar a traversat-o guvernelor le-a fost dificil sa ii convinga pe contribuabili sa salveze bancile, raspunzand unei intrebari despre cat de normal este ca un guvern sa nationalizeze o banca cu probleme.


"Nu este normal ca platitorii de taxe sa contribuie la salvarea bancilor, iar ulterior bancile sa actioneze la fel ca inainte in ceea ce priveste bonusurile si riscurile asumate. Trebuie ca sectorul bancar sa isi schimbe comportamentul, dar nu ne putem baza pe natura umana sau pe etica si de aceea trebuie sa reglementam", a spus seful FMI.


"Sunt convins ca daca o asemenea criza s-ar mai intampla in doi ani sau in cinci ani, nu ar mai fi una la fel, pentru ca istoria nu se repeta, dar cred ca va fi foarte dificil ca guvernele sa mai ceara contribuabililor sa plateasca din nou pentru salvarea bancilor", a adaugat Strauss-Kahn.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1068 ori
Citeste mai multe desprebanci bani contribuabili kahn salvare