Firmele nu vor mai avea posibilitatea sa depuna contestatii in timpul licitatiilor

Marti, 27 Aprilie 2010, ora 16:31
3542 citiri
Firmele nu vor mai avea posibilitatea sa depuna contestatii in timpul licitatiilor

Firmele nemultumite de derularea licitatiilor pentru achizitii publice nu vor mai avea posibilitatea sa depuna contestatii pe parcursul procedurii, ci doar la finalul acesteia, iar termenul de rezolvare a reclamatiilor pentru care nu mai este nevoie de alte documente va fi redus de la 20 la 10 zile.

Modificarile au fost transmise Comisiei Europene spre informare si vor fi introduse de Guvern in perioada imediat urmatoare, printr-o noua revizuire a legislatiei privind achizitiile publice, au declarat agentiei MEDIAFAX surse oficiale.

"Vor fi schimbate procedurile de contestare a unei licitatii, astfel incat sa fie limitata posibilitatea abuzului de contestatii si blocarii procesului de achizitie. Practic, contestatia nu va mai putea fi depusa oricand pe parcursul unei proceduri de licitatie, ci numai la finalul acesteia, cand licitatia poate fi reluata sau proiectul incepe imediat, in functie de raspuns. Contestatia va trebui depusa intr-un termen maxim de 10 zile de la finalizarea procedurii, termen definit in regulile Comisiei Europene ca «stand still», perioada cuprinsa intre incheierea procedurii si semnarea contractului", au aratat sursele citate.

Simultan, termenul de solutionare a contestatiei va fi redus la jumatate, de la maximum 20 zile in prezent la cel mult 10 zile, pentru dosarele in cazul carora Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) nu are nevoie sa solicite documente suplimentare de la autoritatea contractanta.

"Termenul de solutionare a contestatiilor de catre CNSC ramane in mod normal 20 de zile, vor fi insa solutionate in maximum 10 zile cazurile in care Consiliul nu are nevoie sa solicite documente suplimentare de la autoritatea contractanta, practic cazurile usoare, necomplicate. Intentia era ca termenul sa fie redus pentru toate contestatiile, dar Consiliul a comunicat ca aceste zece zile sunt prea putine in conditiile in care media este de 19 zile pentru solutionarea unui caz", au aratat sursele.

Legislatia actuala a achizitiilor publice prevede ca termenul maxim de solutionare a unei contestatii este de 20 de zile de la data primirii dosarului achizitiei publice de la autoritatea contractanta, la care se mai pot adauga alte 10 zile "in cazuri temeinic justificate".

In luna februarie, Guvernul a anuntat ca legislatia achizitiilor publice va fi modificata prin introducerea unor reguli care vor impiedica formularea abuziva de contestatii in instanta.

In urma cu un an, Guvernul a decis ca persoanele fizice si firmele care contesta in instanta rezultatul unei licitatii de atribuire a unui contract de achizitii publice vor plati o taxa de timbru in cuantum de 2% din valoarea contractului.

Regula a fost introdusa pentru a reduce numarul de contestatii care blocheaza proiectele.

Surse oficiale au declarat insa atunci, agentiei MEDIAFAX, ca oficialii Comisiei Europene au atentionat Guvernul ca noua taxa de timbru poate impiedica accesul liber la justitie, avertisment in urma caruia Executivul a stabilit o noua formula de calcul a taxei, raportat la valoarea contractului, din care a rezultat o suma mai mica de plata.

Dupa aceste modificari, ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a aratat ca depunerea de contestatii la licitatiile de achizitii publice a devenit un sport national, prin care diferite firme urmaresc doar sa impiedice castigatorul selectiei sa inceapa lucrarile si blocheaza utilizarea fondurilor bugetare si comunitare.

Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor a informat, saptamana trecuta, ca se asteapta ca numarul contestatiilor primite sa creasca in acest an cu 40% comparativ cu 2009, ceea ce ar putea conduce la un termen mai mare de rezolvare in conditiile in care schema de personal a institutiei a fost inghetata.

CNSC a primit anul trecut un numar de 9.218 contestatii, in crestere cu 41% fata de 2008, iar in primele trei luni din 2010 numarul dosarelor depuse la Consiliu a crescut cu 33,6% comparativ cu perioada similara a anului precedent si cu 76,94% comparativ cu acelasi interval din 2008.

Din totalul contestatiilor formulate in primul trimestru al anului curent, 34% privesc documentatia de atribuire, iar 66% rezultatul procedurii. 

Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
China abandonează Rusia: Se salvează de frica SUA, după ce a primit o lovitură majoră
Cele două națiuni, China și Rusia și-au întărit alianța, iar Xi Jinping și Vladimir Putin au făcut schimb de vizite în capitalele lor în ultimul an pentru a-și reitera angajamentul...
#contestatii licitatii publice firme contract , #Publicitate