Coplata in sanatate, din T1 al 2011

Luni, 06 Septembrie 2010, ora 01:13
1246 citiri
Coplata in sanatate, din T1 al 2011

Introducerea coplatii modice direct la furnizorul de servicii medicale, diferentiata pe servicii si tipuri de asistenta, cu mecanisme compensatorii pentru grupurile defavorizate, va intra in vigoare in primul trimestru din 2011 si tot atunci va fi revizuit sistemul pentru finantarea spitalelor, potrivit Mediafax. 

Prevederea este cuprinsa in Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012, document realizat de Ministerul Sanatatii, in colaborare cu experti ai Bancii Mondiale si care a fost pus, saptamana trecuta, in dezbatere publica pe site-ul MS.

Strategia Nationala de Rationalizare a Spitalelor 2010-2012 se bazeaza pe patru cuvinte cheie - echitate, centrarea sistemului pe cetatean, calitate si responsabilizare si are ca scop realizarea unui sistem modern de Sanatate, cu structuri flexibile, organizate, localizate si accesate in asa fel incat sa tina cont de nevoile si preferintele comunitatilor pe care le deservesc, au precizat reprezentantii Ministerului Sanatatii.

De altfel, obiectivul principal al noii Strategii il reprezinta crearea unui sector al serviciilor spitalicesti performant prin reorganizarea, descentralizarea si informatizarea spitalelor.

De asemenea, se urmareste asigurarea unei finantari sustenabile si remodelarea finantarii spitalelor, dar si elaborarea unei strategii coordonate de resurse umane in domeniul medical, au mai aratat reprezentantii MS. Un capitol special in cadrul strategiei este "Planul de actiuni si institutii responsabile".

La acest capitol Ministerul Sanatatii trece ca finalizate doua actiuni, si anume reducerea capacitatii excedentare de internare de care a raspuns institutia administrativa si descentralizarea unitatilor spitalicesti catre administratia publica locala.

De asemenea, reducerea cheltuielilor de personal in structurile spitalicesti care a inceput in primul trimestru al anului 2010 ar urma sa se finalizeze un an mai tarziu, respectiv in primul trimestru din 2011.

Pana la sfarsitul lui 2010 se vor incheia, potrivit strategiei, actiunile privind modificarea structurii si competentelor managementului spitalelor si cresterea autonomiei acestora, descentralizarea partiala a directiilor de sanatate publica judetene catre structurile administratiei publice judetene, elaborarea criteriilor de clasificare a spitalelor, cat si finalizarea implementarii Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI).

Pentru 2011 trebuie elaborat Planul national privind spitalele si planurile regionale si locale privind unitatile sanitare.

De asemenea, tot pana in 2011 sunt prevazute introducerea cardului national de sanatate, egalizarea tarifului pe caz ponderat (TCP), revizuirea finantarii pe paturi de bolnavi cronici, revizuirea finantarii spitalelor prin sistemul trimestrul DRG (pe caz rezolvat), dar introducerea coplatii modice direct la furnizorul de servicii medicale, diferentiata pe servicii si tipuri de asistenta, cu mecanisme compensatorii pentru grupurile avorizate.

Acreditarea spitalelor de catre Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor ar urma sa inceapa in trimestrul intai al anului 2011si este o actiune care se va desfasura permanent.

Crearea unui Fond Unic de Finantare a Spitalelor in cadrul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu administrare la nivel national de catre CNAS, are termen de finalizare 2012.

Tot pana in 2012 ar trebui sa fie incheiate actiunile privind stabilirea criteriilor unitare de finantare din fonduri publice a serviciilor oferite de sectorul privat in unitati spitalicesti si ambulatorii, stabilirea pachetului de servicii de baza pentru asigurati, implementarea unei strategii de dezvoltare a asistentei medicale primare si specializate in ambulatoriu si introducerea unui sistem de stimulare a asistentei medicale spitalicesti de zi, incurajarea prin mecanisme financiare a participarii asiguratorilor privati in sistemul asigurarilor de sanatate, cat si elaborarea Planului National de Resurse Umane in Sistemul Serviciilor de Sanatate Publica din Romania.

Pana in primul trimestru al anului 2012 ar trebui finalizate unificarea si reorganizarea caselor de asigurari de sanatate si actiunea privind incurajarea prin mecanisme financiare a participarii asiguratorilor privati in sistemul asigurarilor de sanatate. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#coplata, #sanatate , #Publicitate