Concedierile colective din Codul Muncii nu se aplica in institutii publice

Joi, 20 Ianuarie 2011, ora 00:06
1399 citiri
Concedierile colective din Codul Muncii nu se aplica in institutii publice

Prevederile din Codul muncii referitoare la concedierile colective nu se aplica salariatilor din institutiile si autoritatile publice sau in cazul contractelor individuale de munca pe durata determinata, potrivit Mediafax.

Proiectul de lege privind modificarea Codului muncii pe care Ministerul Muncii l-a supus dezbaterii publice in decembrie 2010 prevedea abrogarea articolului 72, potrivit caruia "angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora".

In ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii,  Ministerul Muncii a renuntat la abrogarea articolului 72, propunand in schimb modificarea acestuia, in sensul in care prevederile referitoare la concedierile colective, cuprinse in articolele 68 - 71, sa nu se aplice salariatilor din institutiile si autoritatile publice sau in cazul contractelor individuale de munca incheiate pe durata determinata, cu exceptia cazurilor in care aceste concedieri au loc inainte de data expirarii contractelor.

Totodata, pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba contractul individual de munca poate inceta numai printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia, insa, in aceasta perioada, salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

Ministerul Muncii mai propune modificarea si completarea articolului 32, alineatul 4, prin care se stabileste ca perioada de proba constituie "vechime in munca si stagiu de cotizare", pana in prezent fiind prevazuta doar vechimea.

La articolul 34, fata de varianta aflata in dezbatere publica, se modifica un nou alineat, care prevede ca "Registrul general de evidenta a salariatilor se completeaza in ordinea angajarii si cuprinde elementele de identificare ale tuturor salariatilor, data angajarii, functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative, tipul contractului individual de munca, salariul brut de incadrare, sporurile permanente, perioada si cauzele de suspendare a contractului individual de munca, perioada detasarii si data incetarii contractului individual de munca".

Ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii vizeaza si articolul 157, alineatul 1, potrivit caruia "salariile se stabilesc prin negocieri individuale sau/si colective intre angajator si salariati sau reprezentanti ai acestora".

Astfel, potrivit ultimelor propuneri, salariul individual ar urma sa fie stabilit in urma negocierilor individuale intre angajator si salariat.

In ultima varianta a proiectului de modificare a Codului muncii se propune majorarea termenului de preaviz, de la 15 la 20 de zile, in cazul concedierii persoanelor care sunt inapte fizic si/sau psihic, fapt ce nu le permite sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat, in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat, daca se desfiinteaza locul de munca sau in cazul concedierii pentru motive care nu tin de persoana salariatului, reprezentand incetarea contractului individual de munca determinata de desfiintarea locului de munca ocupat de salariat, fara legatura cu persoana acestuia.

Angajatorul poate respinge solicitarea salariatului de concediu fara plata numai daca absenta sa ar prejudicia grav desfasurarea activitatii, fara a mai fi necesar acordul sindicatului sau, dupa caz, al reprezentantilor salariatilor, cum prevede in prezent Codul Muncii. 

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#codul muncii, #ministerul muncii, #salariati, #angajatori, #contract de munca, #institutii publice , #Publicitate