Chiritoiu: ce efect va avea noua lege a concurentei?

Joi, 14 Iulie 2011, ora 13:55
1223 citiri
Chiritoiu: ce efect va avea noua lege a concurentei?

Noua lege a concurentei va ajuta Consiliul Concurentei sa finalizeze mai rapid investigatiile, a declarat joi, presedintele institutiei, Bogdan Chiritoiu. 

El a dat ca exemplu de modificare favorabila solutionarii mai rapide a situatiilor anticoncurentiale este reducerea cuantumului amenzii intre 10% si 30% pentru firmele care recunosc fapta, relateaza Mediafax.

"Daca firmele recunosc fapta si aduc dovezi suplimentare, noi ii atragem prin reducerea amenzii, iar ei ne ajuta pe noi sa economisim timpul acordat investigatiei", a afirmat preseditele Consiliului Concurentei.

El a adaugat ca firmele care vor cere clementa vor primi o amenda minima, iar nivelul maxim al sanctiunii va fi aplicat in cazurile de abuz de putere.

Chiritoiu a spus ca se asteapta ca termenul de solutionare a investigatiilor sa scada de la doi ani la cateva luni.

"Legea ne ajuta sa ne ocupam de cazurile mai complicate si astfel impactul va fi mai mare in economie.

In loc sa asteptam doi ani pentru o investigatie si eventual alti trei in instanta, putem ajunge la un termen de cateva luni pentru solutionare", a afirmat presedintele Consiliului Concurentei.

Consiliul Concurentei are 70 de investigatii deschise, din care Chiritoiu estimeaza ca vor fi solutionate 30 in acest an. "Din cele 30, avem 12 investigatii care sunt mai vechi de trei ani si acestea reprezinta prioritatea noastra.

Primul caz pe care dorim sa il solutionam este o investigatie pe piata combustibililor. O alta investigatie vizeaza piata financiara", a aratat seful Consiliului Concurentei.

Potrivit lui Chiritoiu, investigatiile pe piata combustibililor si pe cea bancara vor fi finalizate in aceasta vara, urmand ca in toamna rezultatele sa fie facute publice.

Joi a intrat in vigoare noua lege a Concurentei, printre care cele importante modificari fiind cele legate de concertarile economice, amenzile aplicate, interzicerea de catre Guvern a preluarilor daca CSAT vede riscuri pentru siguranta nationala, precum si cercetarea de catre Parchet a infractiunilor privind concurenta fara sesizare de la Consiliul Concurentei.

Potrivit noii legi, daca o firma recunoaste, in mod expres, savarsirea unei fapte anticoncurentiale, iar acolo unde este cazul propune remedii care conduc la inlaturarea faptei, aceasta va fi retinuta ca si circumstanta atenuanta speciala sub forma colaborarii si va determina o diminuare a amenzii cu un procent cuprins intre 10% - 30% din nivelul de baza.

Aceasta prevedere de reducere a amenzii este diferita de prezentarea voluntara de probe care face obiectul "politicii de clementa".

Potrivit raportului anual, autoritatea din domeniul concurentei a declansat 23 de investigatii in 2010, fata de 27 in anul anterior, si a finalizat 18 investigatii, comparativ cu doar sase in 2009.

Consiliul Concurentei a aplicat anul trecut amenzi in valoare totala de 132,5 milioane lei (31,5 milioane euro), comparativ cu doar 8,7 milioane lei (2,3 milioane euro) in 2009, . In 2010, Consiliul a sanctionat 49 de firme si o asociatie - CECCAR. 

Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar Phone, primul smartphone dedicat posesorilor de mașini electrice? Ce știe să facă
Polestar, producătorul suedez de mașini electrice, a intrat pe piața dispozitivelor mobile lansând Polestar Phone, un smartphone conceput special pentru posesorii de mașini electrice....
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta oferă acces la sistemul de operare Horizon OS
Meta a anunțat recent că va oferi acces la sistemul de operare Horizon OS, utilizat pe căștile de realitate virtuală Meta Quest, pentru producătorii terți de hardware, precum ASUS și...
#chiritoiu, #chiritoiu concurenta, #legea concurentei , #Publicitate