Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit a primit, prin oficiile judetene, 1.780 de cereri de finantare, cu o valoare totala eligibila (finantare publica si privata) de aproximativ 300 mil. euro, pentru Masura 312, in cadrul sesiunii de cereri de proiecte din perioada 14 iunie-15 iulie, relateaza NewsIn.
"Pentru aceasta sesiune au fost disponibile fonduri in valoare de 95,85 de milioane euro, iar numarul foarte mare de cereri depuse arata interesul major pe care aceasta masura (Masura 312 "Incurajarea infiintarii de microintreprinderi") il suscita.Proiectele urmeaza sa fie evaluate de catre expertii APDRP si selectate pentru finantare in functie de punctajul obtinut, in limita sumei maxime alocate pentru proiectele depuse in sesiunea amintita", se arata intr-un comunicat al Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP).
Cele mai multe cereri de finantare au fost depuse in Regiunea 3 Sud - Muntenia (445 de proiecte) si in Regiunea 6 Nord - Vest (340 proiecte).
Proiectele vizeaza activitati precum achizitionarea de utilaje pentru prestarea serviciilor auxiliare productiei vegetale, infiintarea de service-uri auto, a centrelor de intretinere corporala, deschiderea de cabinete veterinare, ateliere mestesugaresti, tipografii, copy center, fabrica de incaltaminte, imbuteliere apa si multe altele.
"Finantarea nerambursabila in cadrul acestei Masuri poate ajunge pana la 70% din valoarea totala eligibila a investitiei, dar nu va putea depasi 200.000 de euro.
Fondurile europene nerambursabile acordate prin Masura 312 pot sprijini peste 200 de activitati eligibile, care vor fi dezvoltate numai in mediul rural", mai informeaza agentia.
Masura 312 "Sprijin pentru crearea si dezvoltarea de micro-intreprinderi" se incadreaza in Axa III "Imbunatatirea calitatii vietii in zonele rurale si diversificarea economiei rurale" a Programului National de Dezvoltare Rurala (PNDR) si are ca obiectiv general dezvoltarea durabila a economiei rurale prin incurajarea activitatilor non-agricole, in scopul cresterii numarului de locuri de munca si a veniturilor aditionale.
Obiectivele specifice ale Masurii 312 sunt crearea si mentinerea locurilor de munca in spatiul rural, cresterea valorii adaugate in activitatile non-agricole, crearea si diversificarea serviciilor pentru populatia rurala, prestate de catre micro-intreprinderi.
Printre obiectivele operationale se regasesc crearea de micro-intreprinderi, dar si dezvoltarea celor existente in sectorul non-agricol din spatiul rural.
Alte obiective operationale privesc incurajarea initiativelor de afaceri promovate in special de catre tineri si femei, incurajarea activitatilor mestesugaresti si a altor activitati traditionale, cat si reducerea gradului de dependenta fata de agricultura.