Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

ANAF a hotarat cum verifica AVERILE SUSPECTE. Vezi care sunt pasii

ANAF a hotarat cum verifica AVERILE SUSPECTE. Vezi care sunt pasii

Reprezentantii Ministerului Finantelor Publice au gandit pasii pe care ii vor parcurge pentru verificarea romanilor care au averi suspecte pe care nu le pot justifica.

Astfel, Fiscul va identifica, va evalua si va gestiona riscurile de nedeclarare ale persoanelor fizice care au fost selectate pentru verificare fiscala.

Reprezentantii ANAF au mai multe modalitati prin care vor putea identifica riscurile de nedeclarare a averii, potrivit EVZ.


Pasul 1: Stabilirea surselor de date


ANAF evalueaza informatiile detinute despre persoanele fizice si stabileste datele pe care trebuie sa le mai obtina pentru a identifica diferentele dintre situatia fiscala persoanala si veniturile declarate.


Fiscul va investiga persoanele fizice si va cauta surse de informatii si la alte autoritati publice.


Pasul 2: Culegerea datelor de la alte autoritati


ANAF va avea acces la bazele de date si va solicita altor autoritati informtii privind situatia fiscala personala a contribuabililor, precum si informatii obtinute de organele fiscale din surse publice.


Pasul 3: Formalizarea datelor in structura analizei


Acest lucru este valabil doar in cazul grupurilor mari de date sau in cazul bazelor de date ale altor autoritati publice, interne si externe, dar si a informatiilor punctuale obtinute din alte surse.


Pasul 4: Definirea caracteristicilor persoanelor fizice cu potential risc de nedeclarare


Autoritatile vor lua in considerare ca indicatori fiscali: veniturile declarate, cresterea valorii patrimoniului, cheltuielile personale efectuate si fluxurile de trezorerie.


Pentru a evalua riscurile, ANAF va compara valoarea veniturilor declarate cu fluxurile de numerar si cu valoarea cresterii patrimoniale si a cheltuielilor personale efectuate.


Apoi, autoritatile vor evalua riscul de nedeclarare, care reprezinta diferenta dintre veniturile declarate de contribuabili si situatia fiscala personala.


"Diferenta este semnificativa daca intre veniturile estimate calculate in baza situatiei fiscale personale si veniturile declarate de contribuabili sau de platitorii de venit este o diferenta mai mare de 10%, dar nu mai putin de 50.000 lei", se arata in Codul de procedura fiscala.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1866 ori