Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Convergenta print-online, la start

Convergenta print-online, la start
In contextul schimbarii obiceiurilor de consum ale cititorilor romani, Gazeta Sporturilor si Evenimentul zilei, doua dintre cotidienele cu succesatat pe internet, cat si in varianta tiparita, se pregatesc sa integreze redactia online in cea de print.

Ca prim pas, Gazeta Sporturilor, publicatia cu cea mai citita editie online in 2007, a inglobat deja in redactia ziarului echipele site-urilor de suporteri stelisti.ro, dinamovisti.ro, rapidisti.ro, violamania.ro, cfrmania.ro, craiovamaxima.ro, precum si ifotbal.ro. Practic, spune Augustin Roman, directorul executiv al ziarului, reporterii de la site-uri s-au mutat langa cei de la editia tiparita si s-au creat celule de lucru pentru fiecare echipa.

"Sectia fotbal intern avea doi reporteri care scriau despre Steaua in ziar. Tot doi reporteri erau alocati site-ului stelisti.ro. Acum, exista o singura «celula Steaua». Toti patru scriu si pentru online si pentru ziar, asigurand un flux continuu de informatie pentru suporterii Stelei", explica Roman. Astfel, jurnalistii editiei tiparite au fost nev- oiti sa se adapteze unui ritm de lucru mai rapid, iar cei de pe online sa faca munca de teren.

Si Evenimentul zilei se pregateste de convergenta redactiilor, odata ce va fi finalizat procesul de refresh al site-ului evz.ro, in trei-sapte saptamani. Deocamdata, se lucreaza la o mai buna colaborare intre editorii editiei tiparite si ai celei online, precum si la o solutie organizatorica.

Trecerea la un astfel de sistem este un proces destul de anevoios, care necesita o buna organizare, un program riguros si mai ales adaptarea jurnalistilor, accentueaza Augustin Roman. In plus, spune Razvan Ionescu, redactorul-sef al Evenimentului zilei, este un proces in care se experimenteaza "cot la cot" cu consumatorii, neexistand retete de succes de urmat, ci doar exemple internationale, precum cele de la Financial Times sau Daily Telegraph. "Dincolo de solutia organizatorica, jurnalistul trebuie sa isi schimbe mentalitatea, aici este miza", adauga redactorul-sef de la Evenimentul zilei.

Pe langa aceste aspecte, care nu necesita investitii financiare, convergenta redactiilor presupune adaptarea platformelor de lucru, de la software la hardware. Inainte de a face pasul pentru integrarea intregii echipe de la gsp.ro in cea de la varianta tiparita, Gazeta Sporturilor intentioneaza sa isi schimbe platforma de lucru pentru print, in paralel cu pregatirea unei echipe tehnice.

Pentru acest proiect de modernizare tehnica, ziarul va investi circa 400.000 de euro, potrivit directorului executiv. La Evenimentul zilei, cheltuielile de natura tehnica se ridica la 100.000 de euro pe an.

Eficienta
Convergenta redactiilor nu este un sistem care aduce rezultate palpabile, ci este, mai degraba, o adaptare la cerintele publicului.

<a href=http://www.standard.ro/articol_25524/convergenta_print_online__la_start.html/ target=_blank>Business Standard</a>Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1055 ori