Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Batalia pentru literatura in format digital

Batalia pentru literatura in format digital

25 milioane de pagini din colectia British Library vor fi scanate de Microsoft. Acestea vor fi eventual disponibile anul viitor pe site-ul MSN Book Search.

Aproximativ 100.000 de carti vor fi alese din colectia de 13 milioane de titluri pentru a fi transformate in format digital, conform comunicatului comun al celor doua parti, transmis saptamana trecuta. MSN Book Search a fost lansat anul acesta si va fi disponibil in versiune beta anul viitor. Acordul vine pe fondul unei puternice concurente din partea Google si Yahoo in zona cartilor digitale ce nu au restrictii de reproducere. Titlurile scanate din colectia British Library sunt cele care nu mai sunt sub restrictii ale copyrightului. "Microsoft are un contract cu Internet Archive, un grup nonprofit cu sediul in San Francisco ce lucreaza cu proiecte de pastrare electronica ale diverselor opere culturale pentru a executa scanarea", afirma Richard Boulderstone, director de e-strategie al British Library. Microsoft nu va taxa accesul la aceasta librarie, totusi ea va aduce beneficii indirecte dupa 10 ani de munca in domeniul digitizarii. Dupa un deceniu, doar 0,2 la suta din aceasta vasta colectie este disponibila in format digital. ,Acum, la noi au venit companii mari si doresc sa lucreze cu noi in acest domeniu pentru a transforma in format digital colectia noastra. Acest lucru este fantastic", a remarcat Boulderstone. Anuntul Microsoft vine dupa cel al Google, care a declarat ca s-a facut o crestere semnificativa a cartilor disponibile gratuit pe site-ul Google Print. Compania lucreaza pe baza colectiilor universitare de la University of Michigan, Harvard University, Stanford University, Oxford University si New York Public Library. Google este in momentul de fata intr-o pozitie delicata in doua cazuri in care a fost acuzat ca nu a respectat copyright-ul a doua carti din colectia sa electronica. Pentru a elimina asemenea neajunsuri, Google a decis sa se axeze pe titluri mai vechi si sa incerce sa excluda materialele protejate prin drepturi de autor. Yahoo si Microsoft beneficiaza de suportul Open Content Alliance (OCA), un grup cu sediul in San Francisco ce lucreaza la digitizarea textelor si a filmelor pentru publicul larg. Internet Archive este membru al OCA. Yahoo s-a oferit sa digitizeze o colectie de literatura americana selectata de Universitatea din California. Reprezentantii MSN au declarat ca Microsoft planuieste sa inceapa discutii cu beneficiarii drepturilor de autor pentru a putea crea un model de business in vederea publicarii titlurilor din categoria materialelor protejate prin copyright. Oricum, se pare ca download-ul literaturii neprotejate prin copyright va fi gratuit de pe site-ul MSN.

Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1023 ori