Contracte de peste 340 milioane euro semnate prin POR in Regiunea de Nord-Est

Vineri, 13 August 2010, ora 16:01
1181 citiri
Contracte de peste 340 milioane euro semnate prin POR in Regiunea de Nord-Est

Oficialii Agentiei Regionale de Dezvoltare Nord-Est (ARDNE) au anuntat, vineri, la Iasi, ca la trei ani de la demararea Programului Operational Regional (POR) sunt semnate 132 de contracte cu o valoare de peste 340 milioane euro in cele sase judete ale Moldovei.

"Noi speram ca, la anul pe vremea asta, intreaga suma de 657 milioane euro disponibila in Regiunea de Nord-Est sa fie contractata. Ne pregatim de realocuri de fonduri care pot proveni din alte programe sectoriale", a declarat directorul general al ARDNE, Constantin Apostol, in conferinta de presa, transmite corespondentul NewsIn.

Potrivit acestuia, exista liste de rezerva cu proiecte depuse pe majoritatea domeniilor de interventie care nu mai pot fi finantate prin POR, dar in eventualitatea unor realocuri de bani din alte programe sectoriale aceastea ar putea primi finantare.

Valoarea totala a proiectelor aflate pe lista de rezerva este de peste 300 milioane euro.

Oficialii ARDNE au precizat ca pana la sfarsitul acestui an ar putea fi semnate contracte in valoare de aproape 500 milioane euro.

Directorul ARDNE a criticat actualul guvern pentru masurile recent adoptate in ceea ce priveste sectorul bugetar, subliniind ca s-ar putea crea blocaje in implementarea proiectelor.

"Am facut disponibilizari, am taiat salarii, dar nu ne-am pus problema cu cine implementam proiectele pe care le semnam in aceasta perioada", a acuzat Apostol.

Reprezentantul ARDNE a mai spus ca, pana in prezent, au fost reziliate peste 30 de contracte, toate pe domeniul de interventie 4.3, privind sprijinirea dezvoltarii microintreprinderilor.

Valoarea fondurilor structurale pierdute se ridica la circa trei milioane euro.

Cele mai multe contracte au fost reziliate din cauza ca beneficiarii nu au putut asigura cofinantarea.

Conform ARDNE, aceasta problema nu va mai exista in viitor deoarece s-a decis la nivel guvernamental asigurarea confinantarii.

POR este finantat prin Fondul European de Dezvoltare Regionala, bugetul total alocat pentru perioada 2007 - 2013 fiind de 4,4 miliarde euro, bani disponibili in toate celor opt regiuni de dezvoltare a tarii.

Fondurile pot fi accesate prin cinci axe prioritare in domenii precum infrastructura, transport, servicii sociale, afaceri si turism.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#contracte, #por proiecte , #Presa