Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cine cistiga din caderea dramatica a bursei? Presa! - Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 10:59

Cine cistiga din caderea dramatica a bursei? Presa! - Vineri, 25 Ianuarie 2008, ora 10:59

"Panica", "disperare", "nervi tari", "indici prabusiti". Termenii cu care este reflectata criza de pe pietele financiare internationale capata accente dramatice, chiar telenovelistice, in presa economica.Dupa luni la rind de discretie specifica, atunci cind nu a iesit din rubricile bine trasate ale presei economice sau din paginile pe care i le dedica presa generalista, piata financiara are zilele acestea momentele ei de gratie: deschide editiile si face prima stire a jurnalelor cam peste tot prin mass-media. Cotidienele si televiziunile de specialitate au o piine buna de mincat, chiar daca stirile de pe flux nu sint imbucuratoare. Audientele si traficul sporesc, mergind mina in mina cu un ton alarmist cu care presa economica nu ne-a prea obisnuit.

Traficul site-urilor de specialitate a crescut simtitor inca de la inceputul anului, de cind criza de pe pietele de capital a inceput sa se acutizeze. Intr-un top al cresterii din ultima saptamina, paginile www.wall-street.ro si www.tmctv.ro au urcat printre primele cinci de pe web-ul romanesc, dupa cum arata trafic.ro. In ultimele sapte zile, primul dintre site-uri a inregistrat un surplus de 14.000 de vizitatori, in timp ce pagina web a televiziunii The Money Channel a adunat in plus 13.000 de vizite. "In perioade de criza, oamenii devin mereu foarte interesati de evolutii, cu atit mai mult pe pietele financiare", confirma Sorin Freciu, redactorul-sef The Money Channel, care mai pomeneste despre numarul mare de comentarii si intrebari de pe blogul postului tv, precum si despre mail-urile si telefoanele primite in redactie.

"Bursa a adus ieri panica in rindul investitorilor, dar si cistiguri celor cu nervi tari", titra in editia de miercuri "Ziarul Financiar" "Nu am mai vazut astfel de scaderi de la criza din 1997-1998. Parca prin 2001 a mai fost o scadere asemanatoare", se destainuie Nicolae Ghergus, "unul dintre cei mai vechi brokeri de la bursa", dupa cum il introduce ZF. "In aceasta perioada, piata de capital nu mai urmeaza o logica anume, este mai mult haotica si instinctuala... Sentimentul investitorilor este cel care dicteaza in luarea deciziilor", traseaza nelinistile din domeniu o alta voce chestionata de cotidian.

Acelasi ton cu inclinatii apoteotice aparea si in alt ziar economic autohton, "Business Standard", care deschidea editia din aceeasi zi cu titlul "Interventia disperata a FED nu salveaza bursele", insotind graficele negativiste cu imaginea unui toreador in confruntarea cu un taur. O caricatura, in interiorul ziarului, in care doi amici, dintre care unul bandajat, fac schimb de replici, sustine prima pagina: "- Ce ai patit? - Am cazut mai rau decit bursa!".

Cu 177.000 de vizitatori in cursul saptaminii trecute, site-ul zf.ro a atins maximumul de vizitatori de la lansare. Cristian Hostiuc, director editorial al publicatiei, pune cresterea spectaculoasa pe seama "articolelor legate de scaderea pietelor financiare internationale, scaderea leului si a bursei". "Pentru cei mai multi, aceste evolutii se vad in buzunarele proprii, fie negativ, fie pozitiv. In aceste conditii, interesul lor pentru aceste informatii este mare", declara Hostiuc pentru Cotidianul. Potrivit acestuia, redactorii ZF au fost sunati, mai des decit de obicei, de cititori care voiau sa stie ce se intimpla cu bursa sau cu cursul valutar. Mobilizarea in redactie a fost direct proportionala: aproape jumatate dintre ziaristi au fost detasati sa urmareasca pietele financiare interne si externe. De cota 50.000 de vizitatori pe saptamina s-a apropiat si site-ul ziarului ,,Business Standard'. "In primele zile ale anului, site-ul a inregistrat cresteri de circa 20-30%", confirma Adrian Mirsanu, redactor-sef al ziarului. Evolutia leului si a burselor, respectiv prognozele economice in 2008 au adus cel mai mare trafic pe standard.ro.

Cotidianul

Bloombiz

Bloombiz.ro Newsletter

Aboneaza-te la newsletter-ul infoBloombiz ca sa primesti in fiecare dimineata, prin e-mail, ultimele informatii legate de companii, afaceri, economie, piata imobiliara, plasamente financiare, cariere si lifestyle.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1010 ori