TVR contracteaza un credit de 95,5 milioane de lei de la Raiffeisen Bank si BCR

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 14:24
1504 citiri
TVR contracteaza un credit de 95,5 milioane de lei de la Raiffeisen Bank si BCR
Sursa foto: Cotidianul.ro

Societatea Romana de Televiziune (SRTv) va accesa imprumuturi de la Raiffeisen Bank si BCR in suma totala de 95,5 milioane de lei (aproximativ 21,8 milioane de euro, la cursul de miercuri al Bancii Nationale a Romaniei, n.r.), potrivit unor Hotarari ale Consiliului de Administratie al TVR.

SRTv va achizitiona astfel, de la Raiffeisen, o linie de credit in valoare de 14 milioane de lei si un imprumutat la termen de 42 milioane de lei, iar de la BCR va contracta o linie de credit de cinci milioane de lei si un imprumut la termen de 34,5 milioane lei.

Cele trei Hotarari ale CA al TVR sunt datate 28 martie si au fost publicate recent pe site-ul Televiziunii Romane.

Contactat, miercuri, de Mediafax, Claudiu Saftoiu, presedintele-director general al TVR, a declarat ca, in prezent, reprezentantii Televiziunii Romane poarta ultimele negocieri cu reprezentantii Raiffeisen Bank si BCR pentru semnarea contractelor. El a amintit ca, la inceputul anului, a fost contractata prin licitatie publica o firma de consultanta, pentru a asigura intermedierea intre SRTv si bancile care mai apoi au depus oferte.

"In momentul acesta, suntem in situatia in care am obtinut atat prin acordul Consiliului de Administratie, dar si printr-o munca de monitorizare de aproape patru luni de zile din partea bancilor, atat BCR, cat si Raiffeisen, a unei clarificari cu privire la previziunile economice ale televiziunii publice. Se pare ca aceste contracte sunt deja maturizate pentru a fi semnate. Este vorba de cateva zile de acum inainte, eu sper cat mai putine. Este vorba de o suma care, odata angajata, va trebui rambursata intr-o perioada relativ scurta de timp, de cativa ani", a spus Claudiu Saftoiu.

Banii din credite nu vor fi folositi pentru salarii compensatorii

Directorul TVR a spus ca sumele angajate vor merge "in directii agreate deja de bancile care crediteaza televiziunea publica". "Este vorba despre investitii, politici de activitati curente in productia de televiziune. Pentru fiecare dintre aceste capitole de cheltuieli vom fi monitorizati printr-o presanta verificare financiara o data la o luna si speram ca in felul acesta sa putem sa aratam nu numai transparenta, dar si determinarea pentru a ne pastra in zona acestui plan strict de redresare economica", a adaugat Claudiu Saftoiu.

El a precizat ca banii vor intra etapizat in conturile TVR, iar cheltuielile vor fi justificate si, in cazul unor sume mari, va fi solicitat votul Consiliului de Administratie al TVR.

Potrivit lui Claudiu Saftoiu, "nu fac obiectul imprumutului creditului operational" salariile compensatorii care trebuie platite de TVR salariatilor disponibilizati in urma selectiei personalului din televiziunea publica. "Salariile compensatorii vor fi achitate din taxa TV", a precizat Saftoiu.

Acesta a mai spus ca imprumuturile accesate de TVR trebuie achitate in maximum sapte ani. "Exista o rata lunara pe care o putem suporta, a intrat in previziunea financiara pe care am prezentat-o, in asa fel incat TVR sa poata produce pe mai departe emisiuni si sa-si poata indeplini misiunea", a mai spus Claudiu Saftoiu.

TVR acceseaza aceste imprumuturi de la Raiffeisen Bank si BCR dupa ce Consiliul de Administratie al SRTv a aprobat, pe 27 decembrie 2012, Raportul privind implementarea programului de redresare economica a TVR, potrivit caruia actuala conducere a institutiei a stabilizat nivelul pierderilor la circa 595,2 milioane de lei (circa 134,3 de milioane de euro).

Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4. Cu ce specificații vine
Xiaomi a lansat pe piața din România noua tabletă Xiaomi Pad 6S Pro 12.4, un dispozitiv care promite un display excepțional și care este disponibil la precomandă până pe 28 aprilie prin...
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
#credite TVR, #cheltuieli TVR, #investitii TVR , #Posturi TV