Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Realitatea TV, amendata de CNA cu 10.000 de lei pentru discriminare de gen

Realitatea TV, amendata de CNA cu 10.000 de lei pentru discriminare de gen


Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a decis, joi, sa amendeze cu 10.000 de lei Realitatea TV, din cauza ca jurnalistul Rares Bogdan a facut cateva afirmatii referitoare la Monica Macovei si Elena Udrea, care au fost discriminatoare pe considerente de sex, dupa cum au considerat membrii CNA.

Consiliul National al Audiovizualului (CNA) a analizat, in sedinta de joi, emisiunea "Stirile de la ora 14.00" difuzata la Realitatea TV pe 2 septembrie.

In respectiva emisiune, realizatorul Rares Bogdan a comentat telefonic afirmatii facute de presedintele Romaniei si de premier in legatura cu exploatarea de la Rosia Montana. In acest context, Rares Bogdan a spus: "Traian Basescu ne spunea tot la interventii acum vreo doua ore cat de grozave sunt cele doua dive pe care le are - una blonda si una bruneta. Monica Macovei si Elena Udrea.

E dureros pentru Romania ca are de ales intre niste personaje fara forta, fara puterea de a-si asuma anumite lucruri, fara strategii - deci, ma refer la Victor Ponta, de cealalta parte alternativa absolut sinistra - niste muieri care ar trebui sa-si vada linistite de orice altceva decat de a mai critica fad, lipsit de consistenta, un Guvern oricum suficient de prost".

In urma difuzarii respectivei emisiuni, CNA a primit o reclamatie, potrivit careia afirmatia lui Rares Bogdan "este de neacceptat pentru un ziarist". "Este o atitudine care trebuie semnalata si Parchetului, fiind vorba de batjocorirea si discriminarea acestor persoane pe motiv de sex - discriminare care este prevazuta pana la cel mai inalt nivel legislativ in Romania - Constitutia - care interzice in mod expres acest lucru", se spune in reclamatia primita de CNA.

Pe de alta parte, Rares Bogdan a fost prezent in fata membrilor CNA in sedinta din 29 octombrie, spunand ca regreta afirmatiile facute cu privire la femei in emisiunea "Stirile de la ora 14.00" din 2 septembrie. El a precizat ca a gresit facand respectivele afirmatii.

In sedinta de joi, membrii CNA au decis sa amendeze cu 10.000 de lei televiziunea Realitatea TV, pentru afirmatiile lui Rares Bogdan. Sanctiunea a fost aprobata cu sapte voturi "pentru" (Florin Gabrea, Lorand Turos, Viorel-Vasile Buda, Laura Georgescu, Cristina Trepcea, Rasvan Popescu, Radu Calin Cristea) si doua "impotriva" (Valentin Jucan si Monica Gubernat).

Sanctiunea a fost aplicata pentru incalcarea articolului 47, alineatul 2 din Codul de reglementare a continutului audiovizual, potrivit caruia "Este interzisa in programele audiovizuale orice discriminare pe considerente de rasa, religie, nationalitate, sex, orientare sexuala sau etnie".

Alte doua propuneri - somatie publica (facuta de Valentin Jucan, pentru aceeasi emisiune "Stirile de la ora 14.00") si amenda de 10.000 de lei (facuta de Florin Gabrea, atat pentru emisiunea "Stirile de la ora 14.00", dar si pentru incalcari ale legislatiei audiovizualului in emisiunile "Jocuri de putere", moderate de Rares Bogdan si difuzate pe 8 si 14 august) nu au intrunit numarul necesar de voturi pentru a fi aplicate.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Mediafax
Articol citit de 1812 ori