CRP, AJR, PPR, APEL, UGIR: CAS pe drepturi de autor, doar cu sprijin pentru mass-media

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 09:04
1360 citiri
CRP, AJR, PPR, APEL, UGIR: CAS pe drepturi de autor, doar cu sprijin pentru mass-media

CRP, AJR, PPR, APEL si UGIR considera ca acceptarea platii CAS pentru drepturile de autor ale jurnalistilor este conditionata de corelarea obligatorie cu masurile fiscale de sprijinire a industriei mass-media, se spune intr-un comunicat comun remis, miercuri, agentiei MEDIAFAX.

"Semnatarii sunt de acord cu principiul contributivitatii la sistemul pensiilor de stat, insa doar in conditiile aplicarii de catre guvern a masurilor europene de sprijinire a industriei mass-media. Momentul posibilei introduceri a CAS pentru drepturile de autor ale jurnalistilor, dar exclusiv pentru cei care isi desfasoara activitatea doar in baza acestui tip de contract, trebuie corelat obligatoriu cu acela al intrarii in vigoare a unor masuri fiscale de sustinere a mass-media", precizeaza comunicatul semnat de liderii celor cinci organizatii.

Acestia isi explica conditionarea si atitudinea prin "raportarea la realitatile ingrijoratoare din industria mass-media, aflata inca intr-o stare de fragilitate financiara si a carei redresare va fi lenta si dificila" si prin faptul ca acorda "prioritate apararii intereselor industriei mass-media".

De asemenea, organizatiile semnatare califica drept "inoportuna aplicarea CAS pentru contractele de drepturi de autor ale jurnalistilor de la 1 ianuarie 2011".

"Semnatarii au raspuns invitatiei la dialog adresata de ministrul Muncii, Mihai Seitan, si inteleg imperativele Ministerului Muncii in materie de pensii.

CRP, AJR, PPR, APEL si UGIR isi vor continua demersurile si dialogul cu autoritatile guvernamentale in scopul gasirii unor solutii pentru redresarea industriei mass-media", se mai spune in comunicat.

Comunicatul este semnat de Indira Crasnea, presedinta Clubului Roman de Presa (CRP), Cezar Ion, presedintele Asociatiei Jurnalistilor din Romania (AJR), Cosmina Noaghea, presedinta Patronatului Presei Romane (PPR), Marius Stoianovici, presedintele Asociatiei Patronale a Editorilor Locali (APEL), si Stefan Radeanu, vicepresedinte al Uniunii Generale a Industriasilor din Romania (UGIR).

Reprezentantii celor cinci organizatii s-au intalnit, marti, cu ministrul Muncii, Mihai Seitan, pentru o prima discutie legata de posibilitatea introducerii platii CAS pentru contractele de drepturi de autor ale jurnalistilor.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Google a concediat 28 dintre angajații care au protestat împotriva contractului cu guvernul israelian
Protestele angajaților la sediile Google din California și New York au avut consecințe grave. Demersul care avea ca scop anularea unui contract al companiei cu autoritățile din Israel a dus la...
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
Ministerul Energiei a amanat decizia de continuare a proiectului nuclear american NuScale de la Doicesti
AGA companiei de stat Nuclearelectrica (SNN) nu a luat decizia de continuare a proiectului de construire, pe amplasamentul fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, a unei centrale nucleare...
#mass media, # plata, # cas, # drepturi autor , #Jurnalisti