Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rio Tinto preia Alcan pentru 38 miliarde dolari

Rio Tinto preia Alcan pentru 38 miliarde dolari

Grupul minier anglo-australian Rio Tinto, numarul trei mondial in domeniu, a oferit joi suma de 38,1 miliarde dolari pentru preluarea producatorului canadian de aluminiu Alcan Inc. Aceasta este, potrivit Reuters, o tranzactie amiabila destinata sa contracareze o oferta ostila lansata anterior de grupul american Alcoa.

Rio Tinto a precizat ca oferta sa de 101 dolari, in lichiditati, pentru fiecare actiune Alcan a fost recomandata in unanimitate de conducerea companiei canadiene. Pretul pe actiune oferit de Rio Tinto reprezinta o prima de 13 la suta, comparativ cu valoarea de 89,60 dolari inregistrata de actiunile Alcan la inchiderea sedintei de miercuri. Oferta grupului anglo-australian depaseste cu 33 de procente pretul de 27,7 miliarde dolari pe care l-a oferit compania americana Alcoa, a carei oferta a fost respinsa de Alcan in luna mai a acestui an, fiind cosiderata inadecvata.

Alcan este al treilea producator mondial de aluminiu, are 65.000 de angajati in intrega lume si in primul trimestru al acestui an a inregistrat un profit net de 453 de milioane de dolari. In 2000, Alcan a preluat grupul elvetian Alusuisse si in 2003, compania franceza Pechiney. Compania canadiana este foarte atractiva, deoarece controleaza aproximativ 50 la suta din necesarul sau de energie, lucru extrem de important, tinand cont ca energia reprezinta o treime din costul productiei de aluminiu.

Noua companie, denumita Rio Tinto Alcan, va avea sediul in Canada, la Montreal. Prin preluarea Alcan, productia de aluminiu a companiei Rio Tinto va creste de aproximativ patru ori, pana la 4,3 milioane tone pe an, si astfel Rio Tinto va trece in fata Alcoa, devenind al doilea producator mondial de aluminiu. In continuare insa, cel mai mare producator mondial de aluminiu ramane grupul rus United Co. Rusal, format in luna martie a acestui an ca urmare a unei fuziuni intre producatorii rusi OAO Russian Aluminum si OAO Sual Group, la care s-au alaturat activele din sectorul aluminiului ale societatii elvetiene Glencore International AG.

Cresterea pretului metalelor a alimentat un sir de fuziuni si achizitii in industria miniera care numai in acest an s-au ridicat la peste 106 miliarde dolari, dupa ce anul trecut tranzactiile de acest fel s-au ridicat la 183 miliarde dolari.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 755 ori