Logodna colosilor: Ford si GM, posibila alianta

Miercuri, 20 Septembrie 2006, ora 02:15
913 citiri

Conducerile companiilor General Motors (GM) si Ford, cel mai mare si, respectiv, al doilea constructor auto din Statele Unite, au purtat discutii privind o posibila fuziune sau alianta, potrivit presei americane, citata de Reuters.Publicatia Automotive News relateaza, citand surse apropiate discutiilor, ca cei doi producatori au oprit negocierile privind o alianta si este neclar daca discutiile anterioare se vor concretiza.

Cotidianul Wall Street Journal informeaza ca Ford si GM au discutat, pentru o perioada scurta de timp, posibilitatea de a incheia o alianta, dar au renuntat la acest plan si nu intentioneaza sa continue negocierile.

Reprezentantii celor doua grupuri au refuzat sa comenteze informatiile. "Dupa cum am mai declarat, oficialii GM discuta in mod uzual probleme de interes comun cu alti constructori auto. Politica companiei este sa nu confirmam si sa nu comentam in mod public aceste discutii private, care, in multe cazuri, nu conduc nicaieri", a declarat purtatorul de cuvant al GM, Brian Akre.

Purtatorul de cuvant al Ford, Tom Hoyt, a declarat ca grupul nu comenteaza speculatiile.

Analistii apreciaza ca GM si Ford ar beneficia in urma unui parteneriat limitat, care ar prevede impartirea costurilor de dezvoltare a produselor, dar avantajele unei fuziuni sunt incerte.

Ambele companii incearca sa lanseze modele de automobile cu consum redus de combustibili, pentru a-si reduce dependenta fata de vanzarile de camionete si vehicule de teren, si aplica strategii de restructurare a operatiunilor din America de Nord, care inregistreaza pierderi.

Ford a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute ca urmareste reducerea costurilor anuale cu circa cinci miliarde dolari pana la sfarsitul anului 2008 si disponibilizarea a 14.000 de angajati din America de Nord, in cadrul unui program de restructurare accelerata.

GM incearca, de asemenea, sa recupereze pierderile raportate in anul 2005, de circa 10,6 miliarde dolari, si analizeaza avantajele unei eventuale fuziuni cu alianta Nissan Motor - Renault, care ar putea prelua o participatie de 20% la constructorul american.

Brandul Rover

Pe de alta parte, Ford Motor isi va exercita dreptul de a cumpara brandul Rover de la producatorul german de automobile BMW, a declarat un purtator de cuvant al Premier Automotive Group (PAG), parte a grupului american.

"Consideram ca este in interesul diviziei Land Rover de a avea brandul Rover", a spus reprezentantul companiei, care a precizat ca Ford a informat BMW in acest sens. PAG mai include marcile Jaguar, Volvo si Aston Martin.

"Achizitionam brandul si nu intentionam sa il vindem. Il consideram un activ valoros", a explicat purtatorul de cuvant, care nu a oferit detalii financiare.

Reprezentantii companiei germane nu au dorit sa comenteze anuntul. Ford a preluat Land Rover de la BMW in anul 2000 si are dreptul sa cumpere brandul Rover, pe care BMW a anuntat, luna trecuta, ca a acceptat sa il vanda, fara sa precizeze cui. Potrivit unor informatii din presa chineza, compania auto SAIC ar fi convenit achizitionarea brandului.

SAIC detine drepturi de proprietate asupra proiectelor a doua modele Rover, cumparate de la producatorul auto britanic MG Rover, inainte de falimentul acestuia, anul trecut. Compania chineza produce propriile automobile, dotate cu platforma Rover, intentionand sa patrunda pe piete dezvoltate, inclusiv din Europa.

Valentin Bolocan

curierulnational

Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Bugetarii din Capitală care vor avea salarii mai mari. Majorări prioritare pentru cei fără studii superioare
Consiliul General al Capitalei a aprobat vineri majorarea salariilor de bază pentru funcţiile din cadrul aparatului de specialitate al primarului general şi din cadrul serviciilor şi...
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
BNR și-a dat avizul pentru a fi apărătoarea consumatorilor în relația cu băncile, Sindicat: „Măsura va duce la scăderea protecției consumatorilor”
Banca Națională a României (BNR) și-a dat avizul vineri, 29 martie, pentru o propunere legislativă care ar muta în sarcina băncii centrale protecția consumatorilor în relația cu...